Berki azt hitte, Smith fog nyerni

berki krisztián,
Vágólapra másolva!
Berki Krisztián, a lólengés olimpiai bajnoka azt hitte, nagy ellenfele, az angol Louis Smith fog nyerni, akinek nagyon szurkolt. Idén már nem megy tornaterembe, de ott akar lenni Rióban a 2016-os olimpián is.
Vágólapra másolva!

Berki Krisztián a lólengés olimpiai bajnoka

Berki: A bevonulásnál a sírás kerülgetett

Berki poénja a győzelem után

"Mindig megvárom az utolsó versenyző pontszámát, mielőtt örülni kezdenék, ráadásul most az utolsó a legnagyobb ellenfelem, Louis Smith volt" - nyilatkozott az eredményhirdetés után az újpesti tornász. "Addig, amíg még nem jöttek ki a pontszámok, azt hittem, ő fog nyerni, hiszen nagyon jó gyakorlatot csinált, az elmúlt évben nagyon sokat fejlődött, és ez a kivitelezésén is látszott. Ezek szerint az én gyakorlatom mégis szebb volt. Nem arra koncentráltam, hogy Smith rontsa el a gyakorlatát, sőt, egész kintlétem alatt nagyon szurkoltam Louisnak, hiszen aki itthon versenyez, az sokszor nehezebb helyzetben van, mert a közönség össze is nyomhatja. Nagyon örülök, hogy úgy sikerült nyernem, hogy mindenki megcsinálta jól a gyakorlatát, és nem úgy, hogy mindenki hibázott."

Saját gyakorlatáról Berki úgy vélekedett, hogy nem tud és nem is akar hibát keresni benne. "A mai napon minden passzolt, mind a lelki, mind a fizikai állapotom. És hát itt van a kezemben az aranyérem, így hát többet nem is kell mondanom. Ezért dolgoztam gyerekkoromtól kezdve. Szerencsére a selejtezőben jobban izgultam, ez a gyakorlatomon is látszott. Nem készültünk semmi extra dologgal, az edzőmmel azt beszéltük meg, hogy azt csinálom, amit edzésen szoktam."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette, edzőjével, Kovács Istvánnal az olimpiai utazás előtt arról beszéltek, ha nem jön az eredmény, akkor is emelt fővel távozhatnak a magyar sportéletből, mert annyi mindent értek el együtt. "Szerencsére az ellenkezője történt, és sikerült nyernem, ezzel megkoronáztam a kapcsolatunkat, és itt vagyunk győztesként. Az én sikerem az övé is, hiszen ugyanannyit dolgoztunk érte. Remélem, most már hamarosan meg tudom neki mutatni az aranyérmet, mert a döntő óta még nem találkoztunk."

Berki a 2008-as pekingi játékokon a torna kvalifikációs rendszerének furcsasága miatt vb-másodikként nem indulhatott, de négy év múlva, Rio de Janeiróban ott szeretne lenni: "Rióban nyertem életem első Világkupáját, így mindenképpen kedves helyszín számomra. Ha a pekingi csalódás után talpra tudtunk állni, és végigcsinálni négy olyan évet, amit szinte nem is gondoltunk volna, hiszen az elmúlt években Eb-ket, vb-ket tudtunk nyerni folyamatosan, akkor lesz erőm a következő négy évhez is. Most szeretnék fújni egy kicsit, ebben az évben már biztosan nem megyek tornaterembe."

Berkit feldobta, hogy többezer ember előtt zajlott a verseny a North Greenwich Arenában, és nem csak azért, mert magyarok is voltak a nézőtéren, hanem azért is, mert otthon kevesen látogatnak ki a tornaversenyekre. Berkinek az a szokása, hogy nem figyel az előtte lévőkre, így azt is csak hallotta, hogy Hidvégi Vid leesett, de próbált arra koncentrálni, hogy nemsokára rajta a sor. Szokatlan lehetett a kétszeres világbajnoknak, hogy a selejtezőbeli szereplése miatt ötödiknek szólították, de ez sem zavarta meg, és úgy érezte, lehet, hogy ez a pozíció jobb is volt, mintha a legvégén következett volna.

Berkinek az olimpia forgatagába is bele kellett szoknia, ez volt az első olimpiája, és bár élvezte azt a helyzetet, hogy más sportágak versenyzőivel találkozhat a faluban, tudta, mindennél fontosabb, hogy a rá váró feladatra koncentráljon, és úgy érzi, az egyhetes beburkolózás nagyon jól sikerült. Az első olimpia okozta feszültség a selejtezőben jött ki Berkin, aki akkor rontott, de lelkileg össze tudta szedni magát a döntőre, ebben fejlődött a legtöbbet az eltelt egy hét alatt.