Fantasztikus játékkal elődöntős a nőipóló-válogatott

Vágólapra másolva!
A magyar női válogatott bejutott a legjobb négy közé a londoni olimpia vízilabdatornáján, Merész András együttese a vasárnapi negyeddöntőben 11-10-re nyert az orosz csapat ellen. A döntőbe jutásért a briteket legyőző spanyolokkal játszik.
Vágólapra másolva!

Negyeddöntő:
Magyarország - Oroszország 11-10 (3-3, 4-2, 1-3, 3-2)
Vízilabdacsarnok, 5000 néző
vezette: Massimiliano Caputti (olasz), Marijo Brguljan (montenegrói)
Magyarország: Bolonyai Flóra - Czigány Dóra 2, Szücs Gabriella 2, Antal Dóra 2, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita 1, Bujka Barbara 1, csere: Kisteleki Hanna 2, Takács Orsolya, Tóth Ildikó 1, Csabai Dóra, Menczinger Katalin, Gangl Edina (kapus)
Az orosz góldobók: Jevgenyija Ivanova 4, Jekatyerina Lisunova, Olga Beljajeva 2-2, Nagyezsda Fedotova, Jekatyerina Prokofjeva 1-1

A magyarok csoportharmadikként jutottak a nyolc közé, miután kikaptak az Egyesült Államoktól és a spanyoloktól, legyőzték viszont a vb-ezüstérmes Kínát. Az oroszok kétszer nyertek (a britek és az olaszok ellen), kikaptak viszont az ausztráloktól, így csoportmásodikként a magyarokat sodorta az útjukba a sors.

A magyar válogatott ráijesztett a magyarokkal teli közönségre a londoni pólócsarnokban, hiszen alig több mint egy perc után az oroszok már 2-0-ra vezettek. A rossz kezdést azonban pazar folytatás követte, kétszeri egyenlítés után a második negyedben a stabil védekezés és az eredményes támadások következményeképp két góllal is elhúzott a magyar csapat. A harmadik játékrészben jött egy kis bizonytalanság, feljöttek az oroszok döntetlenre, majd a gólszegénynek induló utolsó negyedben a magyarok nyugodt játékkal behúzták a meccset.

Kétszer is sikerült egyenlíteni

Harminckilenc másodperc kellett az első orosz gólhoz, Ivanova léc alá tartó lövését nem tudta védeni Bolonyai, és újabb 39 másodperccel később Fedotova pattintott lövésénél is hiába lengette a karjait, közelről nem hibázott az orosz pólós.

Az ötlettelen, bátortalan és eredménytelen magyar kezdésen aztán épp a magyar kapusnak sikerült kozmetikáznia, minthogy kivédte Lisunova ötméteresét.

Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A meccs negyedik percében Szűcs Gabriella elcsípett labdájával Keszthelyi Rita lódult meg, ráúszott a kapusra, és magyar gólkirályhoz méltóan bevágta a kapuba a labdát. Ez a gól gátakat szakíthatott fel, mert az ellentámadásnál pazarul működött a magyar blokk, a másik oldalon pedig Antal Dóra kegyetlenül értékesített ötösével meglett az egyenlítés (2-2).

A folytatásban a kapufa egyszer itt, aztán ott csattant, majd Lisunova kilőtte a jobb felsőt.

A szurkolók - mint minden pólómeccsen - most is hazai pályát varázsoltak a magyarok számára, és 3-2-nél érezték, hogy ráfér a biztatás a Merész-csapatra, az égbe kiáltott szlogen úgy hangzott, hogy "Ne féljetek!".

Szűcs Gabriellán nem is látszott félsz, amikor jobbról, négy méterről a hálóba vágta a labdát, és ismét kiegyenlített. Lisunova eljátszotta a nagyhalált a magyar védelem centrumában, de a bírók nem láttak szabálytalanságot. A negyed egy nagy Karnajuk-védéssel zárult.

Álomjáték a második negyedben

A gólgazdag első negyed után a másodikban több mint két percig nem esett gól, aztán Bujka Barbara egy bal kézzel megeresztett, vízre dobott labdával először juttatta vezetéshez a magyar csapatot (4-3). A védelmünk jól működött, az oroszok kénytelenek voltak távolról dobálgatni, de még a kaput is alig-alig találták el.

Kisteleki Hanna megirigyelhette Bujkát, mert ő is dobott egy nagy gólt ballal, csak távolabbról, ezzel a két csapat is távolabb került egymástól (5-3).

A jól záró magyar védelem ekkor egy pillanatra kihagyott, és a középen egyedül úszkáló Beljajeva kínai figurát idéző gyorsasággal vágta a jobbról érkező passzt a kapuba (5-4).

Egy ilyen meccsen nem jó csak egy góllal vezetni, és ezt Kisteleki is belátta, finom emelését csak nézte az oroszok kapusa (6-4).

A negyedből szűk másfél perc volt hátra, amikor Ivanova egy középtávoli dobásból túljárt Bolonyai eszén, de ez sikerült a másik oldalon Czigány Dórának is, aki jobbról úgy lőtt gólt, hogy az orosz kapus csak beleérni tudott a labdába. A játékrész orosz lövéssel végződött, a kapusunk végül a "gólvonalról" kitessékelte a labdát.

Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Hosszú gólcsend

A harmadik negyed nagy birkózásokkal kezdődött, négy percig egyetlen gólt sem láttak a nézők. Merész András nem is nézte jó szemmel a góltalanságot, a kapitány időt kért.

Hogy mi volt az emberelőnyös helyzetre kitalált taktika, nem tudni, de Keszthelyi nem találta el a kaput az első akció végén. Aztán pechünkre Lisunova volt az, aki megtörte a gólcsendet, amivel feljöttek egy gólra az oroszok. Kisteleki vérszegény emelése az első két percben látott önbizalom-hiányos játékot idézte, egyedül annak örülhettek a magyarok, hogy Lisunova azt hitte, a bab is hús - csúnyán a magyar kapu mellé lőtt.

A pár maroknyi orosz drukker mintha azt kiabálta volna, hogy "zdrasztvujtye", vagy valami hasonlót, amikor Prokofjeva bedobta az egyenlítő gólt (7-7).

Szerencsére nem tudtak vezetéshez jutni az oroszok, nem így a magyarok: Szűcs dobta a nyolcadik magyar gólt. Ivanova aztán ismét egyenlített, a magyarok pedig eladták a labdát, de több gól már nem született a játékrészben (8-8).

Ekkor a dobott gólokon kívül a kapura lövések száma is megegyezett, mindkét csapat 21 lövésből szerezte a nyolc gólt. A magyarok három emberelőnyből egyet váltottak gólra, míg az oroszok négyből kettőt.

Végül csak sikerült

Tóth Ildikó gólja azt jelentette, hogy az utolsó hat percnek minimális előnnyel indulhatott neki a magyar csapat, az oroszok 3-2 óta nem vezettek. Nagy-nagy küzdelmek után Czigány Dóra két és fél perccel a vége előtt nagy lövésre szánta el magát, és a ránézésre zsinóron húzott labda a kapu bal oldalába vágódott (10-8).

A már ünneplő magyar közönséget Ivanova csendre intette, 10-9-re felhozta az oroszokat, így roppant izgalmas percek következtek, csakhogy Antal közelről a hálóba kanalazta a labdát (11-9).

Forrás: EPA/MTI/Hannibal

Az utolsó percben ötméterest kaptak az oroszok, Beljeva belőtte (11-10), majd húsz másodperccel a vége előtt az oroszok támadhattak az egyenlítésért. Ráadásul Drávuczot kiállították, tíz másodperc volt hátra, amikor az oroszok időt kértek. A rövid kupaktanács után elindult az orosz támadás, Keszthelyi is szabálytalankodott, amiért őt is kiállították, kettős emberelőnyben jöhettek az oroszok, de Bolonyai védte a közeli lövést, így a magyar válogatott 11-10-re nyert, és bejutott a négy közé.

Merész András együttese a keddi elődöntőben magyar idő szerint 20.40-kor Spanyolországgal találkozik. A két csapat egy csoportban szerepelt, akkor a spanyolok magabiztosan, 13-11-re legyőzték Drávuczékat. A két csapat áprilisban is meccselt egymással, akkor ugyancsak két góllal, 10-8-ra nyertek a spanyolok.

A további női negyeddöntőkben:
Spanyolország - Nagy-Britannia 9-7 (3-2, 3-0, 2-3, 1-2)
Egyesült Államok - Olaszország 9-6 (3-3, 3-0, 0-1, 3-2)
Ausztrália - Kína 20-18 (5-5, 3-3, 2-4, 4-2, 2-1, 0-1) - büntetőkkel: 4-2