Magyar pólóleckét kapott a házigazda

londoni olimpia 2012, férfi vízilabda-válogatott, magyarország - nagy-britannia
Vágólapra másolva!
Tizenegy góllal verte a briteket a magyar férfivízilabda-válogatott, amely a meccs első felében öt, a másodikban viszont csak egy gólt kapott. Kemény Dénes csapata így az utolsó csoportmérkőzés eredményétől függetlenül bejutott a negyeddöntőbe.
Vágólapra másolva!

B csoport, 4. forduló:
Magyarország - Nagy-Britannia 17-6 (6-1, 5-4, 4-0, 2-1)
Vízilabdacsarnok, 5000 néző
vezette: Moller (argentin), Danelon (brazil)
Magyarország: Szécsi Zoltán - Madaras Norbert 3, Kásás Tamás 3, Biros Péter 2, Hosnyánszky Norbert 2, Varga Dániel 1, Hárai Balázs. Csere: Kiss Gergely 2, Steinmetz Ádám 1, Varga Tamás 1, Varga Dénes 1, Szivós Márton 1, Nagy Viktor (kapus)
a brit válogatott góldobói: Adam Scholefield 1, Rob Parker 1, Alex Parsonage 1, Jake Vincent 1, Ciaran James 1, Craig Figes 1

Tudósítás percről percre

A magyar férfivízilabda-válogatott Szerbiától 14-10-re, Montenegrótól 11-10-re kapott ki, majd Romániát a vártnál kisebb különbséggel, 17-15-re verte meg a londoni olimpián. A csoport leggyengébb tagja ellen kötelező volt a győzelem, a továbbjutás bebiztosítása mellett leginkább arra volt jó a meccs, hogy edzenek egy jót a magyarok az Egyesült Államok elleni utolsó csoporttalálkozó előtt. A 17-6-os győzelemmel talán megjön a csapat önbizalma, és a továbbiakban nem fog 8-10 gólnál többet kapni, ami fontos lenne ahhoz, hogy megvédje címét.

A válogatott az első játékrészben 6-1-re elhúzott, majd négy gólt is engedett a briteknek, hogy aztán nullára lehozza a harmadik negyedet. Az utolsó negyedet már egyik csapat sem vette túl komolyan, kevés gól született, a kapusok parádéztak, a meccs pedig sima magyar győzelemmel végződött.

Az első negyedben nem volt hiba

Hiába volt Londonban a meccs, a magyar drukkerek hazai hangulatot tudtak teremteni Kásás Tamáséknak a házigazda otthonában. Angliában még csak ismerkednek a sportággal, méghozzá magyar segítséggel: a vendéglátó csapat másodedzője Kásás Tamás apja, Kásás Zoltán.

Az első magyar akció épp Tamás nevéhez fűződött, de hiába zengett a "Hajrá, Magyarország", a csődbe ment Pro Reccótól távozó pólós ejtése célt tévesztett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képekre kattintva galéria nyílik

Így sem kellett két percnek eltelnie az első magyar gólig, Biros Péter pattintott lövése után máris vezettek a magyarok, miközben Szécsi Zoltán két nagyot is védett, majd Kásás növelte az előnyt ötméteresből.

A britek vakmerő módon elvállaltak egy svédcsavart, de Parsonage lövése az oldalhálóban landolt. Ezért is óriási tapsot kapott - az elmaradt gólnak örülő magyar drukkerektől. Az eddig halványan teljesítő Kiss Gergely aztán megmutatta, milyen, amikor tiszta erőből rávágja ballal, védhetetlen gólt dobott a háromszoros olimpiai bajnok (3-0).

A britek nem érthették, de ha értették volna sem tehettek volna ellene semmit: a magyar szurkolók "Itthon vagyunk!" kiáltással biztatták a Kemény-csapatot, Biros pedig egy balról dobott látványos góllal hálálta meg a buzdítást (4-0).Hetven másodperc volt hátra az első negyedből, amikor balról Varga Dániel balról magabiztosan dobott a kapu bal oldalába (5-0).

Az első játékrészben végül Scholefield révén csak betaláltak a britek is, de hogy keserű legyen a szájízük, arról Hosnyánszky gondoskodott: úgy lőtt a léc alá, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, a kapusnak esélye sem volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egy negyed alatt négy kapott gól

A második negyed Madaras góljával kezdődött, majd erőre kaptak a brit játékosok, sokkal bátrabban játszottak, ám Szécsi a helyén volt, és amit lehetett, azt megfogta.

James közeli bombájánál azonban nem volt esélye, ezzel a britek meg is duplázták góljaik számát. Biros flegma ejtése a kapufán csattant, Madaras azonban higgadt maradt, és Holland kapus kezei alatt helyet talált a labdának a kapuban (8-2).

A játékrész fele után, Biros kiállítását követően kihasználta emberelőnyét a brit csapat: Jake Vincent a kapu jobb oldalába dobott, szerencsére rögtön jött a válasz Steinmetz Ádám ráfordulásos centergólja révén.

Kásás dühbe gurulhatott másfél perccel a negyed vége előtt, mert egész távolról bivalyerősen lőtt a brit kapuba, hogy meglegyen az első mai akciógólja, egyúttal a csapat tizedik találata. A túloldalon Parker jár túl Szécsi eszén, megszerezvén a negyedik hazai gólt. Kásás újabb ötösgóljára is volt válaszuk a briteknek, Parsonage egészen távolról ívelt parádésan Szécsi kapujába, a másik oldalon pedig Varga Dániel közeli dobását védte a hazai kapus.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A magyar csapat az első félidőben 21 lövésből szerezte a 11 gólt, a briteknek 14 lehetőség kellett az öt góljukhoz. Kásásék hét emberelőnyből négyet váltottak gólra, a vendéglátók háromszor kerültek létszámfölénybe, és ebből kettőt ki is használtak.

Mindig így kellene védekezni

Az előző meccsek védekezési problémái után kicsit soknak tűnt az öt kapott gól ettől az ellenféltől, a harmadik negyedben viszont lehúzták a rolót a magyarok.

A ráúszás után 28 másodperc kellett az első Kásás-gólhoz, nézegette a hosszú sarkot, majd ahová akarta, oda is dobta a magyar klasszis (12-5). Holland jól védett (Madaras mérgelődhetett a legtöbbször), így jó ideig nem született újabb magyar gól, csak egy csattanós kapufa. Aztán éppen a Pro Reccótól vélhetően szintén távozó Madaras volt az, aki megtörte a jeget a játékrész közepén, egy elúszás után, közelről nem ismert könyörületet (13-5).

A brit kapus parádézott, Szivós Márton lövésébe is beleért, de a labda csak becsorgott, aztán kétszer is a kapufa segítette ki Hollandot. Varga Dénes vízre pattintott lövése jócskán mellé ment, Kemény Dénes a kezét a szája elé téve, meredten nézett maga elé, aztán a kapitány mégis felvidult, mert a következő támadásnál éppen Varga Dénes volt az, aki egy előre dobott labdát két védővel a nyakán is be tudott csavarni a brit kapuba (15-5).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Megmaradt a nagy különbség

Az utolsó negyedben, a tízgólos előny tudatában lazíthattak a magyarok, és az elején így is tettek: a csapatkapitány Figes lövésénél sem a blokk, sem Nagy Viktor nem volt résen. Kiss Gergő ennek nem örülhetett, az ellentámadásból gyorsan belőtte a tizenhatodik magyar gólt.
A következő két perc nem éppen a gólgazdag vízilabda reklámja volt, jöttek a kiállítások itt is, ott is, a hálók azonban nem mozdultak. Kemény Dénes ezért kérhetett időt 3:42 perccel a vége előtt.

Látványos ezután sem lett a meccs, nem pörögtek fel a játékosok, a vége 17-6 lett, a magyar csapat pedig készülhet az Egyesült Államok elleni meccsre, aztán pedig az első negyeddöntőre, ahol a tét már a négy közé jutás lesz.