Heroikus teniszcsatát nyert Federer

Vágólapra másolva!
Roger Federer döntőt játszhat az olimpiai tenisztornán. Ahhoz azonban, hogy ezt az egyszerű mondatot leírhassuk, minden idők leghosszabb olimpiai teniszmeccsén kellett átrágnia magát a svájci zseninek, aki szetthátrányból, 4 óra 26 perc alatt győzte le Juan Martin Del Potrót.
Vágólapra másolva!

Olimpiai férfitenisz-torna, elődöntő:
Roger Federer (svájci) - Juan Martin Del Potro (argentin) 4:6, 7:6, 19:17

Délben kezdődik a napi program Wimbledonban, az egyik edzőpályán a negyeddöntőben elvérző, de párosban még érdekelt Jo-Wilfried Tsonga ütöget, páran megállnak egy-egy fotóra, de a többség azért gyorsítja a lépteit, hogy bejusson a centerpályára, amelyen a hétszeres wimbledoni győztes Roger Federer és az argentin Juan Martin Del Potro játszik egymással a döntőbe jutásért. A tradicionális fehér szerelés ugyanúgy hozzátartozik Wimbledonhoz, mint a 2,5 fontért kapható tejszínes eper, éppen ezért fura látni, hogy Del Potro kék, Federer piros felsőben játszik.

Meglepetésre nincs telt ház, de a rend ilyenkor is rend: amíg megy egy gém, addig a szektor bejáratánál behúzzák a függönyt, és csak a szünetben mehet be az, aki késett, vagy a büfében falatozott. A gémek alatt egy pisszenést sem hallani, hogy aztán az egyperces pihenőkben óriási zsizsegés kezdődjön, mindenki jön-megy, elemez, kinyújtózik, helyet cserél.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti

A képre kattintva galéria nyílik!

Bár Federer tízzel többször nyert az egymás elleni meccseken, az argentin nagy önbizalommal kezdi a meccset, a néha felerősödő szél sem zavarja, és hatalmas szerváival, illetve tenyereseivel nyomás alatt tartja a világelsőt. Federer nem tud irányítani, bár a közönség nagy része neki drukkol, hiányzik a magabiztosság a játékából, Del Potro pedig nagyon keveset ront, és ontja a nyerőket. 4:4-nél az argentin egy újabb brutális tenyeressel el is veszi Federer adogatását, majd nullára hozza a sajátját, és ezzel behúzza az első szettet.

Del Potro a legutóbbi egymás elleni meccsen, a Roland Garroson is megnyerte az első szettet, de Federer akkor végül fordítani tudott, most azonban nem adhatott ekkora előnyt ellenfelének, mert az olimpián két nyert szettre mennek a meccsek. Amikor a svájci a második szett elejét kétszer is pazar fonák egyenessel szerez pontot, úgy tűnik, összekapja magát, de még mindig messze van az igazi formájától, kétszer is agyonnyert helyzetben püföli a labdát a hálóba, a kilencedik gémet pedig majdnem elbukja 40:0-ről. Végül mégis az övé a második szett, a rövidítésben még a pálya is vele volt, amikor Del Potro előtt felpattant a labda, és a közönség nagy örömére a döntő játszma határozott a továbbjutóról.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti

A képre kattintva galéria nyílik!

A harmadik szett elején Del Potrónak két bréklabdája van, de Federer mindkettőt hárítja, a másodiknál az argentin elcsúszik, hosszú másodpercekig fekszik a földön, de nem esik baja. 3:3-nál Federer fordíthatná a maga javára a meccset, de kétszer is a hálóba vágja a labdát. A svájci jóval magabiztosabban hozza a saját adogatásait, Del Potrónak viszont a világelső feljavulásával sokkal nehezebb dolga lett, de valahogy mindig besöpörte a szervagémeket.

Mivel nincs rövidítés az olimpián a döntő szettben, így 6:6 után is folytatódik a szervaháború, amelyben Del Potro remeg meg először, Federer 9:9-nél brékelni tudja, de az argentin egyből visszaveszi, ráadásul nullára. 14:14-nél ismét óriási lehetőség Federer előtt, három bréklabdája van, Del Potro azonban zsinórban öt pontot nyerve visszatornázza magát.

17:17-nél aztán megtörik a jég és Del Potro, Federer átveszi a vezetést, és a saját adogatásánál a második meccslabdáját értékesíti, ezzel megnyeri minden idők leghosszabb, 4 óra 26 perces olimpiai teniszmeccsét.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti

A képre kattintva galéria nyílik!

A két hős hosszú másodpercekig ölelkezik a hálónál, az érezhetően Federerért szorító közönség óriási ünneplésben részesíti a teljesen magába zuhant Del Potrót is. Federer ezzel először játszhat olimpiai döntőt, és ha legyőzi az Andy Murray-Novak Djokovic elődöntő továbbjutóját, akkor belép abba a klubba, amelybe eddig csak Andre Agassi és Rafael Nadal tartozik. Korábban ők ketten tudták a négy GS-torna mellett az olimpiai aranyat is megnyerni.