Már nem menő Kínában a vesztesek szétgyalázása

Vágólapra másolva!
Kínában egyre több ember érzi úgy, hogy túlságosan megszállottan hajszolják az olimpiai aranyérmeket, és emiatt több vesztes sportoló is megalázó helyzetbe kerül. 
Vágólapra másolva!

A nemzet szégyenének nevezte több kínai lap azt az olimpikonjukat, aki három sikertelen próbálkozás után esett ki a súlyemelő versenyben. A lapok azonban a jelek szerint túl messze mentek, a szerkesztők másnap elnézést kértek a 17 éves lánytól, miután a közösségi oldalakon számtalan bíráló bejegyzést kaptak.

A Metropolis Times a másnapi cikkében azt írta, hiba volt figyelmen kívül hagyni, hogy tulajdonképpen egy gyermekről van szó, majd a cikk végén átesett a ló másik oldalára: "Ott álltál a pódiumon, megpróbáltad a maximumot nyújtani, már most te vagy a mi hősünk."

A szintén súlyemelő Vu Csing-piao aranyesélyesként utazott ki Londonba, de lemaradt a győzelemről. A Zsenmin Zsipao című hivatalos kínai pártlap honlapján a hír azzal a címmel jelent meg, hogy Csing-piao elvesztette az aranyat, alatta pedig a sportoló képe, amint a padlóra esik az utolsó sikertelen gyakorlat után.

Forrás: Europress/Getty Images/Laurence Griffiths

Maga a sportoló szintén saját magát szidalmazta, amint a kínai CCTV-nek kijelentette: "Rettenetesen bűnösnek érzem magam, mert csalódást okoztam országomnak, a kínai súlyemelőcsapatnak, az engem támogatóknak".

A két eset - írta az Independent hongkongi tudósítója - mind többekben veti fel a kérdést Kínában: nem vitték-e túlzásba a győzelem erőltetését. 28 év telt el azóta, hogy első olimpiai aranyukat szerezték, most pedig már mindenki azt lesi, megnyerik-e Londonban az országok közötti vetélkedést. Az emberek persze örülnek minden sikernek, ám sokan úgy érzik, nem szabad mindenáron ragaszkodni a győzelemhez.

A kínai Xinhua hírügynökség is igyekezett visszafogni a sportrajongók felfokozott várakozásait. "Minden versenynek vannak győztesei és vesztesei, sokszor egy század vagy pár milliméter dönt a helyezésekről. A győzteseket ünnepeljük, megtapsoljuk, de a vesztesek is megérdemlik, hogy tiszteljük őket, és elismerjük teljesítményüket" - olvasható a hírügynökség anyagában.