Semmiben sem fogok megváltozni - Gyurta Dániel biztos a riói címvédésben

Gyurta Dániel interjú, london 2012
Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszás olimpiai döntőjében világcsúccsal szerzett aranyérme másnapján azt mondta: számára nem is feltétlenül az első hely volt a kitűzött cél, hanem az, hogy élete legjobbját ússza. Úgy érzi, elsősorban mentálisan kerekedett felül az ellenfelein, képesnek tartja magát a riói címvédésre, sőt úgy gondolja, hogy 100 méteren is nagy sikereket érhet még el.
Vágólapra másolva!

Gyurta érmet küld elhunyt riválisa családjának

Mindent kiúszott magából szerda este Gyurta Dániel, amikor 2:07.28 perces világcsúccsal győzött a londoni olimpia 200 méteres mellúszó számában. A több tucatnyi nyilatkozat, az éremátadás és a szűk körű, szolid ünneplés után nehezen tudott nyugovóra térni, hiszen ez volt élete első éjszakája olimpiai bajnokként. "Este próbáltam pihenni, hiszen pénteken még lesz egy váltóversenyem, és az öcsém (Gyurta Gergely - a szerk.) 1500 méteren úszik majd. Próbáltam aludni, de sok érzés kavargott bennem, nehezen is ment az elalvás, de hajnaltájt sikerült végül" - nyilatkozta többek között az [origo]-nak a 23 éves Gyurta Dániel.

Tudta, hogy világcsúcs kell az aranyéremhez

Másképp érzi magát, mint amikor korábban - kétszer is - világbajnokságot nyert, azt mondja, össze sem lehet hasonlítani a két diadal utáni hangulatot. "Sokan mondták, hogy egy olimpiai aranyérmet teljesen más érzés megnyerni, mint egy világbajnokit, és ez tényleg így van. Nagyon boldog vagyok."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hogy mindezt átélhesse, emberfeletti munkát kellett végrehajtania, ráadásul szerda este 20.35-kor élete formájában kellett úsznia, tudván, hogy talán az egyéni legjobbja sem lesz elég a győzelemhez. Éppen ezért nem is annyira az aranyéremre, hanem az időeredményre koncentrált a szombathelyi születésű úszó. "Tudtam, és már egy éve megmondtam, hogy világcsúcs kell az olimpiai aranyéremhez, de azt nem gondoltam, hogy ilyen erős mezőny fog kialakulni Kitadzsimával, az angolokkal, az amerikaiakkal. Nagyon nehéz volt, de szerintem mentálisan felülkerekedtem a többieken."

A taktikáján is változtatott a siker érdekében, hiszen a többiek arra számítottak, hogy majd csak a végén fog robbantani, és próbálták a saját fegyverével legyőzni, de nem jártak sikerrel. "Meg tudtam őket lepni, mert már az elején elég erős tempót tudtam diktálni, ez lehetett szerintem a kulcspont 100, 150 méterig." A végén edzője, Széles Sándor majdnem szívinfarktust kapott, annyira jött fel a brit Michael Jamieson, aki már nem tudta lehajrázni az utolsó ötvenen Gyurtát.

A magyar mellúszót nem hagyták hidegen az ország és az emberek várakozásai, de ennél fontosabbnak tartotta, hogy a saját elvárásainak megfeleljen. "Persze, gondoltam, hogy jó lenne aranyat nyerni, de a célom az volt, hogy elérjem életem legjobb idejét. Tudtam, hogy ez az aranyéremhez elegendő lehet, és igazam is lett."

Egyik legjobb barátja, a kenus Vajda Attila azt mondta Gyurtának, hogy olimpiai bajnoki cím esetén nagy bulit fognak csapni, ám az úszó egyelőre nem foglalkozik az ünnepléssel. "Először is, bízom abban, hogy Attila meg tudja védeni az olimpiai bajnoki címét, utána majd meglátjuk. Bulin még nem gondolkodom a váltóverseny miatt, ahol szintén szeretnék helytállni, utána pedig az öcsém úszására fogok figyelni, de szeretnék megnézni más magyar versenyeket is."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Most akkor Kitadzsima vagy Gyurta a jobb?

Gyurta a győzelme után azt mondta, hogy a döntőben mindössze negyedik helyen végzett Kitadzsima Koszukét tartja továbbra is legjobbnak, akit százon is sikerült megelőznie, és a világ legjobb ideje immáron a magyar úszóé. "Jelen pillanatban én vagyok a világcsúcstartó és a bajnok, ez igaz, de ő azért négy olimpiai bajnoki címet nyert, két egymást követő olimpián is győzni tudott, ami óriási dolog. Éppen ezért én őt tartom napjaink legnagyobb mellúszójának. De nagyon nagy elégtétel számomra, hogy felülkerekedtem rajta egy olimpián."

Gyurta akkor léphet végleg a japán úszó nyomdokaiba, ha Rióban megvédi a címét, és ne feledjük, hogy Kitadzsima száz méteren is verhetetlen volt 2004-ben és 2008-ban is. Gyurta képesnek tartja magát a címvédésre: "Biztos vagyok benne, hogy sikerülhet a címvédés, ez nem is kérdés. Még csak 23 éves vagyok, és előttem van egy hosszú pályafutás. Hogy Rióban két számban is aranyesélyes leszek-e? Én már most is titkon abban reménykedtem, hogy százon összejöhet a dobogó, nem hiányzott hozzá sok. A szerencse akkor nem állt mellettem, de 200-on ezt visszaadta a sors."

Beszélt arról is, hogy bár társai sokféle zenét hallgatnak a rajt előtt, "általában a pörgős, tüctüc zenét kedvelik", de ő nem szereti a koncentrációját a zenével megzavarni. Hogy az olimpiai aranyéremért járó, minimum 20 millió forintos jutalmat mibe fekteti, azon saját bevallása szerint még nem gondolkodott.

A 2004-ben, 15 évesen elért olimpiai ezüstérem után nehezen tudta kezelni a népszerűséget, és gödörbe került, Pekingig nem is sikerült kimásznia belőle, csak utána. "Más voltam 2004-ben, 2006-ban majd 2007-ben is, de az elmúlt három év volt a kulcs, mert nagyon sok munkát tudtam végezni, és fizikálisan is nagyon sokat erősödtem. Aminek különösen örülök, hogy száz méteren sokat tudtam javulni, és ez egyértelműen a 200-as javulásnak is köszönhető."

Nem tudja, hogy mikor volt a legmélyebben 2004 és 2012 között, mivel sok rossz periódusa volt ennek a nyolc évnek, de egyáltalán nem bánkódik a múlt miatt, sőt. "Örülök, hogy így alakult, mert azok az időszakok is kellettek ahhoz, hogy most olimpiai bajnoknak mondhassam magam. Azt gondolom, hogy mentálisan én voltam a legerősebb a mellúszómezőnyben."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A múltban történtek ellenére nem érzi magát más embernek, azt mondja, alapból olyan céltudatos, mint 2004-ben is volt. "Tizenöt évesen, amikor előtte nem volt kudarcom, akkor is elég vagány úszással tudtam második lenni az athéni olimpia döntőjében. "

Cseh Laci képes a világcsúcsra

Attól nem tart, hogy ugyanaz megtörténhet vele, mint a 2004-es ezüst után. "Semmi nem fog megváltozni azzal, hogy most nyertem egy olimpiai aranyérmet. Sem én, sem a felkészülésem, bár a vitrinem bővült egy kicsit."

A szerdai döntő előtt fél órával a lelátón még magányosan üldögélő öccséről elmondta: "Gergőt nagyon lefárasztotta a szerda este, olyan szurkolást nyomtak le a magyar táborral, hogy az elképesztő, volt, amikor az angolokat is túlüvöltötték. Nagyon jó formában van, remélem, hogy 15 perc alá is be tud kerülni 1500 gyorson."

Gyurta sokat vár Cseh Lászlótól is, aki a második legjobb idővel jutott be a 200 vegyes péntek esti döntőjébe, és a két amerikai, Michael Phelps és Ryan Lochte között fog úszni az ötös pályán. "Hogy miért nem került döntőbe két számban, és mi történt vele, nem tudom megmondani, nem vele készültem. De remélem, hogy ma megnyeri az aranyérmet! Megvan rá az esélye." Cseh szerint a győzelemhez világrekord kell, Gyurta pedig úgy véli, Cseh ezt meg is tudja csinálni. "Az ő mezőnyét nem ismerem annyira, de ha valaki, Laci képes a világcsúcsra is, mert óriási elszántság van benne."