Angelina Jolie is kiakadt a horvát kézikapitányon

Slavko Goluza, a horvát kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, London 2012, olimpia
Vágólapra másolva!
Még a horvát sajtó is gusztustalan nacionalizmusként értékelte Slavko Goluza nyilatkozatát, a horvát férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ugyanis a délszláv háború egyik legvéresebb hadműveletéhez hasonlította a Szerbia elleni nyolcgólos győzelmet.
Vágólapra másolva!

Két mérkőzésen két nagyarányú győzelmet aratott a horvát férfikézilabda-válogatott a londoni olimpián, de a magyarok elleni csatára készülő együttes szövetségi kapitánya, Slavko Goluza legutóbbi nyilatkozata hazájában és Amerikában is kiverte a biztosítékot.

Koreát 31-21-re, majd Szerbiát 31-23-ra verték a horvátok, Goluza pedig furcsa nyilatkozattal rukkolt elő: "Megmutattuk, hogy jobbak vagyunk Szerbiánál, ha semleges pályán játszunk. Nem túl lényeges, de ez a meccs A vihar című filmre emlékeztet. Győzelemre éhesek voltunk" - mondta.

A horvát sajtó megpróbálta kideríteni, mire gondolhatott Goluza, de az Index.hr elemzésében azt írta, nem hiszi, hogy a szakember a német Hans-Christian Schmid 2009-es, vagy a svéd Mans Marlind 2005-ös filmjére célozott.

Sokkal inkább a horvát szempontból az egész balkáni háború kimenetelére legdöntőbb, Oluja (Vihar) fedőnevű hadműveletre, amelynek során a horvátok 1995 augusztusában felszámolták a Krajinai Szerb Köztársaságot, és visszafoglalták a területet. (Tavaly áprilisban éppen a hadművelet során történt etnikai tisztogatások miatt ítélte börtönre a hágai nemzetközi törvényszék Ante Gotovina horvát tábornokot, és társát, Mladen Markacot.)

Az Index.hr szerint Goluza nyilatkozata nem más, mint gusztustalan nacionalizmus. A portál emlékeztetett arra, hogy a januári, szerbiai Európa-bajnokságon hasonlót nyilatkozott az egykori veszprémi játékos. Akkor a horvátok az elődöntőben szenvedtek vereséget, Goluza pedig azt mondta a mérkőzés után "tudom, miért és kiért harcoltam, azokért, akik az életüket adták értünk".

Forrás: AFP/John Macdougall
Forrás: AFP/John Macdougall

A nyilatkozatot elítélte Angelina Jolie is, a színész-rendező tavaly forgatta "A vér és méz földje" című, a délszláv háború idején játszódó filmjét, amely két bosnyák fiatalról szól, akik a brutális etnikai konfliktus két szembenálló oldaláról származnak.

Jolie saját Twitter-oldalán azt írta: "Meg vagyok döbbenve a horvát kézilabdaedző nyilatkozata láttán. A nacionalizmus nem tévesztendő össze a hazaszeretettel."