Hosszú: Választanom kellett volna, de már késő

Hosszú Katinka,női 400 m vegyes, előfutam
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka ugyan bevállalta háromnegyed órán belül a 200 méteres pillangóúszás és a 200 méteres vegyesúszás döntőjét a londoni olimpián, de utóbb megbánta, mivel pillangón nem jutott a döntőbe, vegyesen pedig csak nyolcadik lett. Gyurta Dániel az utolsó húsz méteren kiengedve is simán döntőbe jutott 200 mellen, Jakabos Zsuzsana pedig először úszhat egyéni számban döntőt olimpián, miután 200 pillangón az ötödik legjobb időt ért el.
Vágólapra másolva!

Gyurta Dániel a második helyen jutott be a 200 m mellúszás döntőjébe, szerda este, magyar idő szerint 20.30-tól egy ország szurkol majd, hogy sikerüljön az arany az Athénban ezüstérmet szerző klasszisnak. Ami biztató, hogy bár az első száz méteren Gyurta nem volt az első háromban, a táv második felében megmutatta a többieknek, mit is tud, és úgy nyerte meg az elődöntőjét, hogy teljesen kiengedett az utolsó húsz méteren.

"Nagyon jó mezőny gyűlt össze a döntőben, nem túlzás, hogy bárki nyerhet. Hogy milyen időt kéne úszni a győzelemhez? A döntő mindig más verseny, előfordult már olyan, hogy valaki gyengébb idővel nyert, mint amilyet a középdöntben elért, lásd Gyurta Dániel, 2009, Róma. Az azért valószínű, hogy 2:08 perc alatti idő kell (Gyurta 2:08.32-et úszott az elődöntőben - a szerk.), de általában javulni szoktam, ha egymás utáni napokon úszom" - tekintett előre a nagyon várt döntőre Gyurta.

A 23 éves mellúszót nem lepte meg a két brit, az elődöntőben a legjobb időt (2:08.20) elérő Michael Jamieson, valamint a Gyurta mögött beérkező Andrew Willis (2:08.47) remeklése, mert tudta, hogy jó formában vannak, és a hazai közönség is spannolja őket. Szívesen vennénk, ha Dani szerda este elcsöndesítené a brit közönséget, de ő ennél szerényebben nyilatkozott, azt mondta, önmaga legyőzése az első cél, valamint az, hogy a taktikáját sikerüljön megvalósítani, és a technikáját is rendben legyen.

Gyurta ugyanúgy az ötös pályán fog úszni a döntőben, mint a sanghaji vébén, amit akár jó előjelnek is vehetünk, mert akkor mindenkit maga mögé utasított. "Nem szoktam ezeknek a dolgoknak nagy jelentőséget tulajdonítani, ott teljesen más mezőny volt a döntőben. Inkább azt említeném meg, hogy 2007 óta minden világversenyen a döntőbe jutottam, ha már párhuzamot kell vonni."

Szerda este Jakabos Zsuzsannáért is szoríthatunk, aki 200 pillangón jutott be a döntőbe. Jakabos az elődöntőben harmadik helyet érő, 2:06.82 perces idejénél csak a tavalyi sanghaji vébén úszott jobbat, akkor 2:06.35 alatt ért célba. Most elég erősen kezdett, ami miatt a hajrá igazán nehézre sikerült, de úgy van vele, inkább ússza ki magát, és úgy jusson be a döntőbe, mint hogy elbukja a továbbjutást. Javítanivalót azért talált az úszásában, a benyúlással nem volt elégedett, azt mondta, érdekesre sikerült.

"Az biztató, hogy este jobban ment az úszás, mint az előfutamban, remélem, tudok még javítani. A helyezésben egyelőre nem gondolkodom, csak örülök az első egyéni olimpiai döntőmnek" - nyilatkozta Jakabos, majd nem sokkal ezután hozzátette, egy döntőben bármi megtörténhet, akár még az is, hogy dobogón végez, de arra nem lát esélyt, hogy nyerjen. Szerdán nem csak a 200 pillangón lesz jelenése, hanem a 4x200-as gyorsváltóban is, úgyhogy elég sűrű nap elé néz az amerikai COED Magazine által minden idők legdögösebb olimpikonjának nevezett úszó. "Nagyon örülök neki, de ettől még nem úszok gyorsabban" - kommentálta a magazin döntését Jakabos.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hosszú Katinka sajnos nem jutott döntőbe 200 pillangón, és utólag elismerte, kissé túlvállalta magát, amikor kedd este a 200 pillangó előfutama után a 200 vegyes döntőjét is lenyomta. Hosszú szerint a két esetnek oda-vissza köze lehet egymáshoz, a 200 pillangó lefárasztotta, ezért lett csak nyolcadik a vegyesen, a pillangó elődöntőjében pedig lehet, azon múlt a döntőbe jutás, hogy a tudat alattijában ott volt, még vár rá a vegyes.

"Most már azt mondom, választanom kellett volna, hogy melyik számban indulok, de már késő, ez történt, el kell fogadni. Van bennem hiányérzet az olimpiai szereplés miatt, szerettem volna érmet szerezni, és 400 vegyesen nagyon közel voltam hozzá. Ez van, tovább kell lépni, szerdán jön a 4x200-as gyorsváltó, remélem, hogy sikerül döntőt úsznunk, most próbálok erre koncentrálni" - értékelt Hosszú.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kedd este volt egy másik magyar érdekeltség is a döntőkben, méghozzá a 4x200-as férfi gyorsváltó, amely a nyolcadik helyen zárt. A váltó utolsó embere, Kis Gergő azt mondta, ez egy örömúszás volt, és a verseny előtt a négyes megbeszélte, nem fog számítani az időeredmény, az lesz a lényeg, hogy kiússzák magukat.

"Az előfutamban az olimpiai ezüstérmes oroszokat, a debreceni Eb-n minket legyőző olaszokat és a japánokat is megvertük, úgyhogy szerintem maximálisan elégedettek lehetünk" - mondta a 400 gyorson hatodik Kis. Kozma Dominik azt emelte ki, hogy nagyon jól érezték magukat, és ebből lehet építkezni az Eb-n és vébén,van jövője ennek a négyesnek. Bernek Péter ugyan elégedetlen volt magával, mivel izomzatilag a szokottnál jobban elfáradt, de csodálatosnak tartja a nyolcadik helyet élete első olimpiai döntőjében. Cseh László Londonban 400 vegyesen és 200 pillangón is lemaradt a fináléról, úgyhogy elismerte, nagyon jót tett a lekének, hogy a váltóval a döntőben versenyezhetett. Cseh ennek ellenére még úgy érzi, van vele kis probléma (erről bővebben itt olvashat).