Időcsapda és rossz fényviszonyok nehezítették pontszerző sportlövőnk dolgát

Csonka Zsófia célra tart a 2012-es londoni nyári olimpia női sportpisztoly 25 méteres selejtezőjében
Vágólapra másolva!
Csonka Zsófia az alapverseny után a döntőben is a hatodik lett, azaz pontszerző helyen zárt a gyorspisztolyosok olimpiai döntőjében. A szoros állás miatt úgy érezte, a bronznak is volt realitása a döntő előtt, ennek ellenére nem volt szomorú. A sportlövő a verseny előtti sietségben elfelejtette magával vinni az ellenzőjét, így zavarta az erős fény, ennek ellenére így is legjobb olimpiai eredményét érte el.
Vágólapra másolva!

"Nagyon jó ez a hatodik hely, de ugyanakkor egy picit kevés is, mert eredményben elmaradtam attól, amit vártam, a döntőbeli 200,0 körnél tudok jobbat is. Azért jöttem, hogy döntőbe jussak, és amikor ez teljesült, az volt a célom, hogy pontszerző helyen zárjak, úgyhogy nem lehetek elégedetlen. Volt realitása az éremnek a döntő előtt, mivel a második és a nyolcadik között kis különbség volt, de azzal, hogy felkerülök a dicsőségfalra az olimpiai faluban, már nem mehetek haza csüggedten" - nyilatkozta Csonka Zsófia gyorspisztolyosok döntője után.

A pécsi lövő az alapversenyből 584 körrel a hatodik pozícióban jutott be a fináléba, amelyben összesen húsz lövést adtak le a versenyzők 25 méterről ötös sorozatokban. Csonka egy 51,3 körös sorozattal kezdte a döntőt, amivel egy helyet javított, majd a 50,6 körös második sorozat után már a negyedik helyen állt. Sajnos a harmadik ötösbe egy 8,3 is becsúszott (a 10,9 kör a legjobb), és az ekkor elért 48,4 kör után az utolsó sorozatba ugyan javított (49,7), de 784 körös eredménnyel végül hatodik lett.

Csonka korábban a 16. helyen végzett légpisztolyban Londonban, és bár titkon abban a számban is reménykedett egy igazán jó eredményben, utólag nem bánja, hogy végül az nem lett meg, mert ez több energiát adott a mai nap végigküzdéséhez. A lövészetet elemezve elmondta, a döntőt nem viszi el annyira egy nyolcas lövés, mint az alapversenyt, amelyben akár a továbbjutás is múlhat egy rosszabb kísérleten, míg a döntőben egy magas tízessel lehet kompenzálni. Erre nála is volt példa, a már emlegetett 8,3 után az utolsó sorozatban egy 10,9-et is sikerült lőnie, ami felfelé húzta az eredményét.

A legnagyobbat a thaiföldi Tanyaporn Prucksakorn bukta, aki az alapversenyben a második lett, de a döntőben becsúszott neki két 7,6 is, és ezzel csak a nyolcadik lett. A győzelmet a koreai Kim Jangmi szerezte meg, aki korábban nyert már Londonban versenyt, aztán sokáig semmit nem mutatott, de most ismét remekelt: az alapversenyt ötkörös előnnyel zárta, és bár a kínai Csen Jing nagyon hajrázott, egy kör előnye így is maradt Kimnek.

Csonka bevallotta, enyhén szólva sem voltak ideálisak a fényviszonyok a döntő alatt, nagyon erős volt szemből a fény. Ráadásul egy szabály miatt ezen nem is tudott változtatni, az előírás ugyanis úgy szól, hogy csak az a felszerelés lehet a versenyzőnél, amit elsőre behoz, utólag nem lehet kimenni semmiért. "Siettem, időcsapdába kerültem, és elkerülte a figyelmem, hogy nem tettem el az ellenzőm. Nem valószínű, hogy első lettem volna, ha kimehetek érte, de biztosan sokat számított volna."

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A verseny alatt szándékosan nem figyelte az eredményeket, bár hallotta, amikor a hangosbemondó bemondta, de nem olyan jó fejszámoló, hogy tudatosult volna benne, ki hogy áll. A versenyzők a mellettük lévő monitoron is követhetik az állást, de ő most azon volt, hogy mindent kikapcsoljon. Csonka szerint az évek folyamán automatizmussá vált, hogy ha egy lövés lement, az egyből törlődik az emberben, és máris a következőre figyel, és bár pontosan nem tudja, általában érzi, mennyire lőtt jót vagy rosszat.

A mostani hatodik hely az eddigi legjobb olimpiai szereplése, ám szerinte Magyarországon az emberek inkább az aranyérmekre koncentrálnak. "Akár hátrányt is jelenthetne, ha azzal foglalkoznék, ki az, akit csak az arany érdekel. Inkább azokkal foglalkozom, akik az eredménytől függetlenül végigszurkolták velem ezt a pár napot, és minden gondolatuk körülöttem forgott. Ez az igazi kegyelem, és örülök, hogy részem lehetett benne."