Alakul a pánikhangulat a brit olimpiai csapatnál

Vágólapra másolva!
Az olimpia ötödik napján még mindig adós az aranyéremmel a brit csapat. A házigazdák szerint pánikra nincs ok, minden a tervek szerint halad. Az elvárásokat azonban már átértékelték: hetven helyett csak hatvan éremre számítanak.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson londoni polgármester igazi angol úriemberként kommentálta a brit csapat eddigi, a vártnál egyelőre szerényebb szereplését: "Úgy gondolom, nagyszerű visszafogottságot és udvariasságot tanúsítunk vendéglátó országként azzal, hogy eddig nem kezdtük el halmozni az érmeket".

Öt nappal az olimpiai láng fellobbanása után a brit csapat még mindig aranyérem nélkül áll. A brit sportszakemberek így elérkezettnek látták az időt, hogy felszólítsák a szurkolókat és a sajtót, hogy ne pánikoljanak. A téma ezek után még hangsúlyosabb lett a brit médiában.

A UK Sport, a brit olimpiai sport finanszírozásáért felelős szervezet is átértékelte a helyzetet, és a korábbi hetvennel szemben már csak hatvan érmet remél a brit olimpikonoktól.

Forrás: MTI/EPA/Rolf Vennenbernd
Vilmos herceg és Harry herceg is aranyra vár

"Türelmesnek kell lennünk, és az aranyérmek jönni fognak" - tanácsolta a Brit Olimpiai Bizottság elnöke, Lord Moynihan. A britek csapatvezetője, Andy Hunt pedig azt bizonygatta, hogy a sportolók továbbra is magabiztosak, és minden a terv szerint halad.

A brit csapattal szembeni elvárásokat jelentősen megdobta, hogy négy évvel ezelőtt Pekingben 19 aranyat gyűjtöttek be a sportolók, és Nagy-Britannia a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton. A pekingi az évszázad szerepléseként vonult be a brit olimpiai csapat történelmébe, és magától értetődő volt az elvárás, hogy hazai pályán még ezt is túl kell szárnyalni.

Magyarország előrébb, a francia elnök beszólt

Nagy-Britanniát egyelőre olyan országok is megelőzik az éremtáblázaton, mint Szlovénia, Grúzia, vagy épp Magyarország, de a briteknek jobban fáj, hogy Németország, Ausztrália és Franciaország is előttük van. A francia elnök, Francois Hollande élt is a lehetőséggel, hogy pikírten odaszóljon David Cameron brit miniszterelnöknek, és megköszönje neki, hogy a britek vörös szőnyeggel várták az érmeket nyerő francia sportolókat.

Miközben egyre többször hangzik el a pánik szó, a tisztségviselők továbbra is lehetségesnek tartják, hogy az olimpiai csapat szállítani fogja a Pekingben elért 48 érmet, de azt is elismerik, hogy az aranyak nélkül egyelőre hiányzik a plusz lendület a további érmekhez.

Az olimpia ötödik napjáig két ezüstöt és két bronzot nyertek a brit sportolók, több aranyesélyes versenyzőjük azonban csalódást okozott. A kerékpáros Mark Cavendish és a toronyugró páros, Tom Daley és Pete Waterfield is lemaradt a dobogóról. Négy évvel ezelőtt, Pekingben már a második napon megszületett az első brit arany a kerékpáros Nicole Cooke-nak köszönhetően.

A brit tornászcsapat most hiába nyert bronzérmet csaknem egy évszázad után, a remek teljesítményt kissé elhomályosítja az aranypánik. Az elvárásokat jól jelzi, hogy néhány héttel az olimpiai rajt előtt néhány sportszakember a BBC egyik rádióműsorában már 95 érmet emlegetett, és azt jósolta, hogy Kínát és az Egyesült Államokat is megelőzve az éremtáblázat élén fog végezni Nagy-Britannia. Az olimpiai csapat vezetője, Andy Hunt erre csak annyit válaszolt a Twitteren: "Szeretem az ambíciót... de aztán ott a valóság."