A londoni arany kétszázszor többet ér, mint a bronz

Vágólapra másolva!
Komoly különbség van az olimpián megnyerhető érmek között, a lényegében ezüstből készült aranyérmek több mint kétszázszor érnek többet, mint a rézből készült bronzérmek. Az ezüstérem lényegében nem más, mint az aranyérem, csak a bevonat hiányzik róla. Száz évvel ezelőtt tiszta aranyból készült medálokat lehetett nyerni.
Vágólapra másolva!

Tisztán aranyból készült érmeket utoljára 1912-ben kaptak az olimpia győztesei, mára az aranyérem túlnyomórészt ezüstből készül, aranytartalma mindössze 1,5 százalék, minimum 92,5%-os ezüstből kell készülnie - derül ki a K&H Bank hírleveléből. A londoni aranyérem az olimpiák eddigi történetének legnagyobb és legnehezebb medálja lesz, értéke 706 USD, azaz nagyjából 160 000 forint.

Az ezüstérem ugyanolyan összetételű, mint az arany, csak bevonat nélkül, értéke körülbelül 260 dollár (60 000 forint). A bronzérem értéke ennél jóval kevesebb, kb. 3 USD (700 forint); rézből készül, kis ón és cink ötvözetével.

Bár kevesen vannak, akik eladják az érmüket, jótékonysági aukciók keretében több sportoló is megvált tőlük. Közülük a legtöbb pénzt Vlagyimir Klicsko aranyérme mozgatta meg, egy idei árverésen 1 millió dollárt adtak az ukrán bokszoló 1996-ban, Atlantában szerzett aranyérméért.

A magyar sportolók komoly anyagi elismerést, egyszeri díjat és életjáradékot is kapnak az érmekért. Pekingben az aranyéremért 20 millió forint, az ezüstért 18 millió, míg a bronzéremért 14 millió forint járt, és Londonban is legalább ennyi juttatásra számíthatnak. A házigazda angolok ugyanakkor nem kapnak pénzt a kormánytól.