Ligeti örül a kvótának, mert nem szeret repülni

Vágólapra másolva!
Mivel a döntőben a török Taha Akgul nem állt ki ellene, Ligeti Dániel megnyerte a szabadfogású birkózók 120 kilós súlycsoportjának versenyét a szófiai olimpiai selejtezőn.
Vágólapra másolva!

Ligeti energikus birkózással pontot szerzett

A döntőbe és ezáltal a Londonba vezető úton Ligeti egyformán két menetben győzte le a lengyel Bartolomiej Bartnickit, a 2009-ben és 2010-ben vb-bronzérmes görög Joannisz Arzumanidiszt és az ukrán Olekszandr Hocianivszkijt.

"A finálé volt a legkönnyebb" - mondta nevetve a 22 éves magyar. "Nagyon jó napom volt, végig kiválóan ment a birkózás, nem is volt igazán szorult helyzetem. Különösen örülök, hogy most sikerült megszereznem a kvótát, mert nem szeretek repülni, így örömmel kihagyom a jövő hétvégi, kínai kvalifikációs versenyt. Azért Londonba azt a kétórás utat majd kibírom a levegőben."

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes Ligeti az ötkarikás célkitűzésről nem akart beszélni, mert mint mondta, nem szeretne feleslegesen terhet tenni magára. Ezért nem úgy utazik majd ki, hogy az olimpiai bajnoki cím a cél, de gyorsan hozzátette, nem is úgy, hogy első meccsén kiessen.

"Még erősödnöm kell a súlycsoportba, mert amíg mások 15 kilókat fogyasztanak, addig én 113 kilóval mérlegeltem. Arra viszont figyelni kell, hogy a plusz súly majd ne menjen a gyorsaság rovására, ami most talán a legnagyobb erényem a mezőnyben" - mondta Ligeti.

"Nagy kő esett le a szívemről, hogy megvan az első kvóta, de ezért jöttünk. Dani teljesítménye önmagáért beszél, egyetlen pontot tudtak rajta csinálni, azt is a görög akkor, amikor már Dani 3-0-ra vezetett a menetben" - mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya.

A szakvezető arról is beszélt, hogy Ligeti az olimpiai mezőnyben is jó pár riválist legyőzhet, vagy már meg is tette, de persze vannak még olyanok, akik ellen nem ő az esélyes. Elmondása szerint most azon lesznek, hogy a későbbiekben 116-117 kilóval tudjon versenyezni, de ugyanilyen gyors maradjon. Ennek elérése szerinte hosszú folyamat, azaz ez még nem Londonra vonatkozik.

Ligeti sikere a sportágnak a negyedik, a szakágnak pedig az első ötkarikás indulási jog megszerzését jelentette. A tavalyi, isztambuli világbajnokságon a kötöttfogásúak közül Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120), a nőknél pedig Sastin Marianna (63) szerzett londoni kvótát.

Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai részvételi joghoz. Azoknak, akik vereséget szenvednek-szenvedtek a fináléba vezető úton, még két lehetőségük marad: a jövő hétvégén a kínai, valamint a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs versenyen válthatják meg londoni repülőjegyüket.

"Át kell gondolni, hogy kik utazzanak a kínai versenyre. Wöller Gergő és Kiss Gergely lázas, nem biztos, hogy így van értelme nekik megpróbálni. Valószínűleg hétfőn az orvosokkal egyeztetve döntünk, ahogy a mostani versenyt sérülés miatt kihagyó Veréb István esetében is. Lehet, érdemesebb lenne teljesen felkészülten Helsinkiben megragadni az utolsó esélyt. Ami biztos, Hatos Gábor utazik, az ő kvótaszerzése azért valószínű, mert lassan tényleg nincs bent olyan rivális a súlycsoportjában, akinél ne lenne jobb" - mondta a hátralévő két versenyről Gulyás.