13 évesen már, 64 évesen még lehet olimpiai aranyat nyerni

Vágólapra másolva!
Ha Michael Phelps legalább két érmet szerez Londonban, akkor utolérheti, sőt akár meg is előzheti az olimpiatörténelem legeredményesebb, 18 éremmel büszkélkedő csillagát, a szovjet tornásznőt, Larisza Latinyinát.
Vágólapra másolva!

Az olimpiák történetének legeredményesebb sportolója Larisza Latinyina, aki pályafutása során összesen 18 olimpiai érmet (közte kilenc aranyat) nyert, amely egyelőre megdönthetetlen rekordnak számít.

Aki ezt a csúcsot átírhatja az Michael Phelps: az amerikai úszó 2004-ben Athénban hatszor, 2008-ban Pekingben pedig nyolcszor állt fel a dobogó tetejére az eredményhirdetéskor, és minden esélye megvan rá, hogy 2012-ben az eddigi 16 éremből (14 arany, 2 ezüst) álló kollekcióját 18 fölé tornázza.

A legfiatalabb olimpiai bajnok az amerikai Marjorie Gestring volt, aki 13 évesen és 9 hónaposan végzett az első helyen az 1936-os berlini játékok 3 méteres műugró számában. A román Nadia Comaneci alig 14 esztendősen érdemelt ki három aranyérmet is az 1976-os montreali olimpián.

A legfiatalabb érmes, Demetriosz Lundrasz 10 éves és 7 hónapos korában nyert bronzot a görög tornászcsapat tagjaként az athéni első újkori játékokon.

A legidősebb résztvevő és bajnok Oscar Swahn volt, aki 1896-ban 49 évesen kezdte olimpiai pályafutását, és 1912-ben, a stockholmi játékokon 64 évesen nyert aranyat a svéd csapat tagjaként, de nyolc évvel később, 1920-ban, Antwerpenben is felbukkant még, és amellett, hogy csapatban ezüstérmet nyert, a legidősebb olimpikonná vált.

A legidősebb londoni

A londoni nyári olimpia legidősebb résztvevője Hokecu Hirosi lesz, a japán díjlovagló - aki március 28-án ünnepelte 71. születésnapját, és ezzel alaposan megközelítette a korrekorder Oscar Swahnt - a hónap elején szerezte meg a londoni kvótát.

Az 1964-es játékokon, hazájában, Tokióban mutatkozott be, utána viszont hosszú ideig nem jutott ki az ötkarikás versenyekre. 2008-ban aztán Pekingben ismét indulhatott. Különösebben kiugró eredményt nem ért el, viszont már akkor, 67 évesen Japán történetének legidősebb olimpikonja lett.

Rekordok 2008-ból

A legutóbbi olimpia rekordjai közül kiemelkedik a 229 cm magas kosaras, Jao Ming, ellenpontnak ott volt a nála 87 centivel alacsonyabb kínai műugró, Csen Zsuo-lin. A kínai műugró Hszin Vang alig 28 kilót nyomott a mérlegen, miközben a guami cselgáncsozó, Ricardo Blas csaknem 211 kilogrammos - abszolút olimpiai csúcsot érő - testsúllyal verte a teljes ötkarikás mezőnyt.

Forrás: AFP/William West

A nőknél egy súlyemelő vitte el a pálmát kilóival: az összteljesítményével olimpiai ezüstérmesként zárt ólomsúlyú ukrán Olha Korobka a 167 kg-os testsúllyal bírt.