Parti és Benkó az erdélyi hegyekben került közel az olimpiához

Vágólapra másolva!
Parti András a férfiak, Benkó Barbara pedig a nők között nyert nagy fölénnyel a Kolozsváron rendezett hegyikerékpáros versenyen, így eldőlt, hogy ők indulhatnak a londoni olimpián, amennyiben a májusban záruló kvalifikációs időszak végén Magyarország kvótaszerző helyen végez. A márciusi állás szerint a férfiak kvótaszerző helyen voltak, a nők egy helyezéssel maradtak el ettől.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szövetség (UCI) honlapja szerint az erdélyi viadalon Parti több mint két perccel, míg Benkó hat percnél is nagyobb fölénnyel győzött. A férfiaknál Buruczki Szilárd a hatodik, Juhász Zsolt pedig a hetedik lett. A nők versenyében Dósa Eszter a dobogó harmadik fokára állhatott fel, míg Módos Gabriella a negyedik helyen végzett.

A két éven át tartó kvalifikációs időszakban egészen március 31-ig minden magyar versenyző csak azért küzdött, hogy minél több ranglistapontot szerezzen az országnak, az utóbbi két hétben azonban már egymással is meg kellett küzdeniük.

A magyar szövetség januárban kihirdetett válogatási feltételrendszere szerint ugyanis az esetleges kvóta sorsáról három verseny - Újvidék (március 31.), Kolozsvár és Graz (május 6.) - hivatott dönteni, ám mivel Újvidéken és Kolozsváron is Parti és Benkó volt a legjobb, már most biztos, hogy ők mehetnek Londonba, ha sikerül megszerezni az indulási jogot. A két tartalék Buruczki és Dósa lenne.

A nemzetek világranglista-pontok alapján alakuló rangsorában a férfiaknál az első 24, a nőknél 18 ország szerez indulási jogot az olimpiára, a 2011-es és 2012-es év átlagát tekintve. A férfiak az első évben 20.-ként zártak, a március 20-i állás alapján pedig a 19.-ek. A nők tavaly 14.-ek voltak, de márciusban ők is a 19. pozíciót foglalták el.