A londoni olimpiáig 3500 kilométert kerekesszékezik egy macedón

Vágólapra másolva!
Megérkezett Budapestre a macedón Mile Sztojkoszki, aki a maga által hajtott kerekesszékkel akar eljutni a londoni olimpiára, összesen 3500 kilométert megtéve.
Vágólapra másolva!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) pénteki közleményében azt írta, Sztojkoszki 3500 km-es, 15 országot érintő maratonjának célja, hogy felhívja a figyelmet a sport jelentőségére, valamint a mozgáskorlátozott emberek rehabilitációjára.

Sztojkoszki szombatig tartózkodik a magyar fővárosban, utazása végén az ötkarikás játékok hivatalos megnyitójára érkezik meg Londonba, ahol augusztus 29-től szeptember 9-ig a paralimpiai játékokat is megrendezik.

Sztojkoszkinak 1996-ban egy autóbalesetben bénult le mind a két lába, azóta ez a tizedik kerekesszékes maratoni túrája, 2004-ben az athéni olimpiára is elkerekezett.

A 46 éves macedón elvből nem használ könnyűvázas kerekesszéket, csak a hagyományossal közlekedik. "Meg kell mutatnom az embereknek, hogy meg lehet csinálni. Azért lettem a rabja ennek a sportnak, mert kitűnően kombinálja az erőt, az állóképességet és a mentális kitartást."