A magyar kézilabda jövője lesz a tét a hétvégén

Vágólapra másolva!
Szombat vagy vasárnap estére eldől, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ott lehet-e a londoni játékokon. Ahogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány az elutazás előtt fogalmazott: a göteborgi tornán a sportág jövője is a tét.
Vágólapra másolva!

Mocsai felhívta rá a figyelmet, hogy szárazföldi csapatjátékban csak a férfikézilabda-válogatott szerezhet kvótát. A férfi vízilabdázók már kijutottak az olimpiára, míg a női pólósok majd egy hét múlva Triesztben bizonyíthatnak, ugyanakkor más csapatsportágnak esélye sem volt kiharcolni a londoni indulási jogot, a női kézilabdázók pedig nem jutottak ki sem a vb-re, sem az olimpiára.

Amióta az olimpiák műsorán szerepel a kézilabda, mindig indult a magyar csapat, leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékokat, amikor több szocialista országgal együtt Magyarország lemondta a részvételt.

A férfi szakág 1936-ban, majd 1972 óta folyamatosan olimpiai szám, a női kézilabdások pedig 1976 óta küzdhetnek az érmekért, a magyaroknak egy vagy két válogatottjuk mindig kiharcolta a részvételi jogot. Ha most a Mocsai-csapat elvérzik, akkor megszakad ez a sorozat.

Amint a szövetségi kapitány hangsúlyozta: a sportágban egyre nehezebb rostákon kell átjutni ahhoz, hogy megszerezhető legyen az olimpiai indulási jog. Ha egy csapat nem lesz vb-n vagy Eb-n aranyérmes - kedvező esetben második -, akkor is az élmezőnyben kell végeznie, mert ellenkező esetben nem indulhat selejtezőn, és ráadásul még a kvalifikációs tornán is jól kell szerepelni.

"Néhány hónap leforgás alatt többször is csúcsformába kell kerülni a válogatottal, és akkor még a klubcsapatokról nem beszéltünk. Pokolian nehéz, de ennek a kihívásnak kell megfelelni" - tette hozzá Mocsai.

A nemzetközi szövetség (IHF) a 2008-as pekingi játékok előtt vezette be az ilyen jellegű kvalifikációs tornát. A magyar női válogatott 2008 márciusában, Bukarestben selejtezett, a lengyelek, valamint a japánok legyőzésével és a románok mögött végül másodikként jutott tovább, az olimpián pedig a negyedik lett. A férfiak akkor nem jutottak el a selejtező tornáig.

A férfi válogatott pénteken Macedónia, szombaton Brazília, vasárnap pedig a házigazda Svédország ellen mérkőzik Göteborgban. A négyes első és második helyezettje szerez londoni kvótát.

Mocsai szerint rögtön az első mérkőzés vízválasztó lesz, hiszen a papírforma alapján a magyar és a macedón csapat küzd a második helyért, az első helyre a svédek fő esélyesek, míg a brazilok vélhetően nem szólnak bele a továbbjutás kérdésébe.

"A macedónok már nem egy-két játékosra építik csapatukat. A januári Európa-bajnokságon is bebizonyították, hogy kiváló játékerőt képviselnek, ötödikek lettek, vagyis több nagy nemzetet megelőztek. Persze a legjobbjuk, az Eb-gólkirály Kiril Lazarov elleni védekezést meg kell oldani, sajnos ebben Ilyés Ferenc nem segíthet, az ő sérülése érzékeny veszteség" - mondta a szövetségi kapitány hozzátéve, hogy a macedónokat legalább 1500, Svédországban élő honfitársuk buzdítja majd a helyszínen.

"A brazilok roppant kellemetlen, az európai csapatok számára furcsa stílusban játszanak, és mindezek mellett gyorsak, atlétikusak. A svédek játéktudása kiemelkedik ebből a csoportból, és a hazai pálya is őket segíti majd" - tette hozzá Mocsai.

A magyarok mindhárom riválisukkal szemben megnyerték utolsó mérkőzésüket. A macedónokat 2011 márciusában Eb-selejtezőn győzték le, míg a brazilokat 2011 januárjában, a svédeket pedig 2009 januárjában egyaránt világbajnokságon verték meg.

A válogatott gerincét a tavalyi svédországi vb-n hetedik, és az idei szerbiai Eb-n nyolcadik együttes alkotja. A januári kontinenstornához képest változás, hogy két sérült, Iváncsik Tamás és Ilyés nem utazhat Göteborgba, viszont Lékai Máté felépült, és ismét bevethető a 40 éves Perez Carlos. Ő az életkora miatt szünetet tarthatott az Eb alatt.

A göteborgi olimpiai selejtező programja:
péntek:
14.45: Magyarország - Macedónia
17: Svédország - Brazília

szombat:
13.45: Magyarország - Brazília
16: Macedónia - Svédország

vasárnap:
14.45: Brazília - Macedónia
17: Magyarország - Svédország