Sikerfüggő legendát kell lenyomni az öttusaaranyhoz

Vágólapra másolva!
Kilenc aranyéremmel Magyarország áll az olimpiai örökranglista élén az öttusában, Pekingben azonban leszerepeltünk, a legjobb eredményünk egy 19. hely volt. Londonban kiköszörülhetjük a csorbát, a legjobb esélyei a világranglista-második Marosi Ádámnak vannak, az áhított aranyéremhez azonban mások mellett a kétszeres olimpiai címvédő Andrej Mojszejevet is le kell győznie. A júniusban 33 éves orosz sportoló mentálisan megingathatatlan, és bár mindent megnyert már, amit a sportágban lehet, neki a siker olyan, mint másnak a drog. Ellenfélfigyelő sorozatunk új részében őt mutatjuk be. 
Vágólapra másolva!

A Békakirály állhat Gyurta útjába Londonban

Andrej Mojszejev 18 évesen, 1997-ben hagyta ott az úszást az öttusa kedvéért, egészen addig csak a tévében látott lovakat, és nem tudta, hogyan kell vívni és lőni. 1999-ben már a harmadik helyen zárt egy minszki nemzetközi versenyen, két évvel később pedig egy jóval rangosabb viadalon, a németországi Világkupa-versenyen állhatott dobogóra, majd szintén 2001-ben ezüstöt nyert a moszkvai Vk-döntőn.

Pályafutásának fontos állomása volt, amikor 2002-ben megnyerte az orosz bajnokságot, de az igazi áttörést a 2004-es év hozta meg meg számára. Kezdésnek Kállai Ákost megelőzve Budapesten megszerezte élete első Világkupa-diadalát, majd a vébén csapatban és a váltóval is győzött.

Volt azonban egy ennél is nagyobb dobása, méghozzá az athéni olimpián, amelyen a többiekéhez képest rossznak mondható lövészet - 175 kör - után a vívást és az úszást megnyerte, a futást pedig félperces előnnyel kezdhette, így nem lehetett tőle elvenni az aranyat, ezzel pedig kiérdemelte, hogy a záróünnepségen ő vigye az orosz zászlót.

2005-ben a csapattal világbajnok lett Mojszejev, aki egyéniben bronzérmet nyert, egy évvel később, a budakalászi Eb-n pedig mindkét számban ezüstérmet szerzett Balogh Gábor és a magyar csapat mögött. A pekingi olimpia előtti évben csak a budapesti Világkupa-versenyt tudta megnyerni, az Eb-n és a vébén nem fért be az első három közé, 2008-ban viszont kárpótolta magát.

Azzal, hogy megvédte a címét a pekingi olimpián, a svéd Lars Halla bravúrját ismételte meg, aki az 1952-es és 56-os olimpián nyert aranyat. Mojszejev a 186 körös lövészet után az ötödik helyen állt, a vívás után feljött a második helyre, majd az úszást követően már ő vezetett összetettben. Az 1060 pontos lovaglással - 1100 pont a maximum - sikerült megágyaznia a győzelmének, és végül az orosz zászlóval a kezében szakította át elsőként a célszalagot. 2008-ban az Eb-n is az ő nyakába akasztották az aranyat, és a vébén is első helyen zárt a csapattal, úgyhogy igazán jó éve volt.

Forrás: AFP

Mojszejev azt vallja, aki lelkileg kiegyensúlyozott, annak nyert ügye van a versenyen, ő például igyekszik kizárni a külvilágot, és a lovaglás során nem figyeli az ellenfeleket. Amikor a második olimpiai bajnoki címe után azt kérdezték tőle, mi motiválja még, azt mondta, neki a siker olyan, mint másnak a kábítószer, és Athén után azt tűzte ki célul, hogy az eredménnyel igazolja, hogy az első olimpiai arany nem csak véletlen volt.

A sikeréhségét a Peking óta eltelt időszakban is sikerült kielégítenie, 2010-ben vb-bronzérmes lett a váltóval, tavaly pedig a vébét és az Eb-t is megnyerte egyéniben, és a csapattal is begyűjtött egy vb-aranyat.

Mojszejev, aki példaképének a 2000-es sydneyi olimpián győztes Dimitrij Szvatkovszkijt tartja, egy 2008-as interjúban azt mondta, az a célja, hogy emlékezzenek rá. Ez már sikerült neki, még akkor is, ha idén gyengébb eredményekkel kezdte az évet, és biztosak lehetünk benne, hogy ebben a szezonban a triplázás reménye miatt háttérbe szorítja még a hobbijait, a zenehallgatást és az autókat is.


Marosi Ádám

Andrej Mojszejev

Idei világranglistás helyezéseMásodikNegyedik
2012. március, VilágkupaNegyedikNem jutott döntőbe
2011-es vébéHarmadikElső
2011-es Európa-bajnokságHarmincegyedikElső