A Békakirály állhat Gyurta útjába Londonban

Vágólapra másolva!
Japán nemzeti hőse, a négyszeres olimpiai bajnok Kitadzsima Koszuke Pekingben még úgy nyilatkozott, belefáradt az úszásba, mégis visszatért, és alighanem ő lesz a kétszeres világbajnok Gyurta Dániel legnagyobb ellenfele 200 méteres mellúszásban a nyári olimpián. Új sorozatunkban az aranyesélyes magyar versenyzők riválisáit mutatjuk be, és megpróbálunk támpontot adni, hogy mire számíthatunk a londoni párharcukban. 
Vágólapra másolva!

Kitadzsima Koszuke hat és fél évvel idősebb Gyurta Dánielnél, első nagy versenyükre a 2004-es, athéni olimpián került sor, amelyen az akkor 15 éves Gyurta berobbant az elitbe.

A fiatal magyar úszó hiába mutatta be akkor is védjegyének számító fantasztikus hajráját, Kitadzsima majdnem másfél másodperccel előzte meg, és ezzel duplázott, mert korábban 100 méteren is az övé lett az arany, a kollekciót a 4x100 méteres váltó tagjaként szerzett bronz tette teljessé.

Kitadzsima Athénba már kétszeres világbajnokként és kétszeres vb-bronzérmesként érkezett, a sydneyi olimpián százon elért negyedik hellyel, és a 2001-es, fukuokai vébén szintén százon megkaparintott bronzzal mutatta meg oroszlánkörmeit, majd a 2003-as, barcelonai vébén robbantott, mindkét mellúszószámban világcsúccsal nyert, és a 4x100-as vegyesváltóval is dobogóra állhatott.

Az athéni duplázás után egyik vetélytársa megvádolta Kitadzsimát, hogy szabálytalán lábtempót használt delfinezés közben - az úszó mellúszásnál egy teljes tempót tehet a víz alatt, egy delfin lábtempóval a fordulás után -, de a japán ezt tagadta, és csak annyit tett hozzá: tényleg egyedi technikája van, de még senki nem szólt érte. Kitadzsima úszásának egyik kulcsa valóban a nagyon erős lábtempója, edzőjével számítógépes elemzéseket is végeztek annak érdekében, hogy minél tökéletesebb legyen a mozgása.

Amíg Gyurta eleinte a 200 méterre specializálódott, és százon csak bemelegítés gyanánt indult, Kitadzsima mindkét távon egyformán erősnek számít, 2004 óta minden világeseményen favoritnak számít. 2005-ben mégsem tudott nyerni a montreali vébén, mivel a hazai válogatón csak harmadik lett kétszázon, így ebben a számban nem is indult, százon kikapott nagy riválisától, az amerikai Brendan Hansentől, ötvenen pedig ketten is megelőzték.

A 2007-es melbourne-i vébén, az Australian Open centerpályáján, a Rod Laver Arenában felállított medencében felemás érzések érték, kétszázon ugyan megvédte a címét, de százon megint legyőzte Hansen. Gyurta százon csak a negyvenedik lett, kétszázon viszont döntős volt, és hatodikként csapott célba.

A következő nagy találkozásra a pekingi olimpián került sor, Gyurta a száz métert ismét csak felkészülésnek szánta, így nem számított sokkolónak a 24. helye, Kitadzsima viszont nem viccelt, úgy védte meg oimpiai bajnoki címét, hogy a világcsúcsot is visszavette Hansentől, aki egyébként a dobogóra sem fért fel. Kétszázon Gyurta olimpiai és Európa-rekordot úszott az előfutamban, amit Kitadzsima tovább javított az elődöntőben, majd a döntőben is, így ismét duplázni tudott, Gyurta pedig csak hatodik lett.

Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

"A lelkem mélyén érzem, hogy mindennek vége" - nyilatkozta az ekkor már négyszeres olimpiai bajnok a versenyek után, jelezve, hogy belefáradt az úszásba. Pekinget követően tartott is egy 15 hónapos szünetet a japán klasszis, így nem volt ott a 2009-es római vébén, amelyen Gyurta utánozhatatlan hajrával előzte meg Eric Shanteau-t a 200 méteres döntő utolsó méterein.

A hosszú kihagyás után Kitadzsima újrakezdte, és Los Angelesbe tette át a székhelyét, ahol az a Dave Salo lett az edzője, aki Hosszú Katinka edzéseit is irányítja. Hogy a kihagyás alatt nem vesztette el sikeréhségét, azt a 2010-es Csendes-óceáni-bajnokságon igazolta, amelyen visszatért a régi recepthez, és mindkét távon maga mögé utasította a mezőnyt.

Ami nem jött össze Rómában, az két évvel később, Sanghajban igen, Gyurta és Kitadzsima ismét összemérhette az erejét. A magyar klasszis 100 méteren a textilruhában is megjavította a cápadresszes saját csúcsát, egyben az országos rekordot, így először úszhatott döntőt 100 méteren, amelyben hatodik lett, de ennek minden bizonnyal jobban örült, mint Kitadzsima a negyedik helyének.

Gyurta ugyanis a kétszázra készült, és utólag elmondta, Sanghajban látta először a bizonytalanságot Kitadzsima szemében. Azzal, hogy Gyurta százon is feljavult, eltűnt Kitadzsima előnye, akinek a taktikája a brutálisan erős kezdésre épült, de Sanghajban Dani végig tapadt rá, majd az utolsó métereken elment mellette, és így megvédte a címét, ami ezen a távon utoljára a brit David Wilkie-nek sikerült 1975-ben.


Kitadzsima a visszatérése után azt nyilatkozta, ez a legnehezebb szakasza a pályafutásának, de Londont még bevállalta. Előzetesen úgy tűnt, nem lesz könnyű dolga a részvétel kiharcolásában, mivel a 22 éves Tateisi Rjo remek formában volt, és arra készült, hogy megfricskázza a négyszeres olimpiai bajnokot a japán bajnokságon. Bár Rjo a világ idei második legjobb idejét úszta (2:08.17), Kitadzsima nála is gyorsabb volt, 2:08.00-as ideje komoly üzenet a riválisoknak. A tokiói bajnokságon kiderült, Kitadzsima mindkét mellúszószámban ott lesz Londonban.

Pár dolog, amit talán kevesen tudnak Kitadzsimáról: szülei egy hentesüzletet vezetnek, Békakirály a beceneve, a Japán Sporttudományi Egyetemen végzett, és az Athénban a győzelme után kiabált cso-kimocsi-ii kifejezés - ami magyarul annyit tesz, szuperjól érzem magam - valóságos szállóige lett hazájában.

Gyurta és Kitadzsima mellett két amerikai, a már említett Hansen és Eric Shanteau számít még nagy esélyesnek 200 méteren. A 30 éves Hansen háromszoros világbajnok és olimpiai bronzérmes kétszázon, tavaly decemberben pedig mindkét távon nyert az amerikai Winter Nationals-versenyen, amelyen Kitadzsima negyedik, illetve ötödik helyen zárt.

Shanteau két évvel fiatalabb Hansennél, 2009-ben őt hajrázta le Gyurta az utolsó métereken a római vébén, de a nyilvánvaló csalódás ellenére valószínűleg sikernek érezte az ezüstöt, egy évvel korábban ugyanis még a hererák ellen vívott harcot. De érdemes lesz odafigyelni a világranglistát vezető brit Andrew Willisre is, aki március elején majdnem egy másodperccel jobb időt úszott Kitadzsima idei legjobbjánál.

Gyurta DánielKitadzsima Koszuke
2011-es vébé, 100 m1:00.25 perc1:00.03
2011-es vébé, 200 m2:08.412:08.63
Idei legjobbja 200-on2:11.79 - január 14., Flanders Cup2:08.00 - április 6., japán bajnokság
Idei világranglistás helyezése 200-onTizenkettedikElső