Pars aláírná az olimpiai ezüstöt

Vágólapra másolva!
Azt, hogy Pekingben az egyik éremesélyes versenyzőnk a kalapácsvető Pars Krisztián lesz, a hét végi atlétikai országos bajnokság is megerősítette. A szombathelyi Dobó SE 26 éves versenyzője második a világranglistán, s a Debrecenben elért kiváló, 81,68 méteres eredményével is második lenne a rangsorban. Négy éve az athéni olimpián ötödik volt, mint ahogy tavaly az oszakai vb-n is, és most egyértelműen a dobogó a cél a számára. S előre az ezüstérmet is aláírná. 
Vágólapra másolva!

- A versenye után majdnem egy órára nyoma veszett, így a kalapácsvetés eredményhirdetést sem tudták megrendezni a tervezett időpontban. A ceremónia lebonyolításáért felelősök is kétségbeesetten keresték. Hova tűnt?
- Úgy voltam vele, megvárom, hogy tele legyen a lelátó, és többen lássák amint átveszem az aranyérmet. Komolyra fordítva a szót, visszamentem a szállásomra, ott lezuhanyoztam és átöltöztem. Nagyon leizzadtam, és nem szeretek így járkálni az emberek között. És bevallom, rettenetesen éhes is voltam. A verseny előtt három-négy órával már nem szoktam enni semmit, s bár délelőtt tízkor reggeliztem, délután fél öt felé már igencsak itt volt az ebéd ideje...

- Miből áll egy fogás önnél? Mondjuk hat szelet rántott húsból?
- Annyit azért nem ettem, de egy nagy adag rántott pulykát elfogyasztottam.

- Szó se róla, a jó munka után megérdemelte, elvégre háromszor dobott 81 méter felett.
- Négyszer, mert az első, szektoron kívüli dobásom 81,20 volt. A hivatalos persze csak a 81,68, a 81,31 és a 81,22.

- Reggel számított arra, hogy ilyen kiváló sorozattal nyer?
- Inkább arra számítottam, hogy a dobásoknak jól megoldom a technikai részét, mert most ez volt a legfontosabb.

- A világranglista második helyén áll, hetek óta stabilan dob nyolcvan méter, de a jelen helyzet szerint nyolcvanegy felett is, vagyis kiváló formában van.
- Júniusban és júliusban a versenyszezon számomra csak arról szólt, hogy a dobások mozdulatsorát begyakoroljam, mégpedig úgy, hogy a lehető legtökéletesebb legyen. Ezt nem elég az edzéseken gyakorolni, elengedhetetlenek a versenykörülmények; és nekem idén egyébként is nagyon sokat kellett gyakorolnom azután, hogy tavaly év végén műtötték a bal vállamat. A lényeg, hogy amit terveztem, az eddig össze is jött, ám ez még mindig nem száz százalék. Az edzőmmel, Németh Pali bácsival természetesen az olimpiára tervezzük kihegyezni a formát.

Forrás: [origo]
Pars Krisztián és edzője, Németh Pál akár nyerő páros is lehet Pekingben

- Mit gondol, mennyi van még önben?
- Ha abszolút tökéletes lesz a mozdulatsor, akkor legalább egy méter, de lehet, hogy másfél is.

- Az olimpia közeledtével érzi már a "vizsgadrukkot"?
- Igen, egyre inkább hat rám is az ötkarikás láz. Én augusztus 9-én utazom Pekingbe, addig már nem mozdulok ki Szombathelyről, és próbálok fejben is ráhangolódni az olimpiára. A napjaim mindenesetre nem lesznek változatosak: edzés, pihenés, edzés - ez az állandó program.

- Mit szól ahhoz, hogy amikor ön július 9-én Lahtiban 81,96 métert dobott, ugyanazon a napon a világbajnok Ivan Tyihon a fehérorosz bajnokságon 84,51-re repítette a kalapácsot?
- Nagy dobás, de ennek azért lehet hátránya is. Nem biztos, hogy ez így az olimpián is összejön neki.

- Pekingben önnek mi a célkitűzése?
- Szeretnék dobogón végezni, és úgy gondolom, hogy egy 81 méter fölötti eredmény elégedett lehet az éremhez. De biztosra semmiképpen sem vehetem. Tavaly az oszakai világbajnokságon 80,93-mal csak ötödik lettem, és ez óvatosságra int. A döntőben nagyon fontos lesz, hogy az első két sorozat után jól álljak. Azzal természetesen kiegyeznék, ha úgy indítanék, mint most az ob-n.

- Az olimpiai ezüstöt is aláírná előre?
- Igen. Nagyon szeretnék már egy világversenyes érmet.