Fazekas Róbert még nem jutott ki Pekingbe

Vágólapra másolva!
A debreceni atlétikai ob-n Kővágó Zoltán 64,32 méterrel nyerte meg a diszkoszvetést, megelőzve Fazekas Róbertet, aki 62,89-cel lett második, és így nem teljesítette az olimpiai A szintet. Ám végérvényesen még nem maradt le Pekingről, kedden Ljubljanában még megdobhatja az ötkarikás játékon való részvételhez szükséges 64,50 métert.
Vágólapra másolva!

Az idei magyar bajnokság, egyben Zsivótzky Gyula-emlékverseny második napján a férfi diszkoszvetés volt a slágerszám a debreceni Gyulai István-stadionban, hiszen dobókörbe lépett az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a tavalyi oszakai világbajnokságon ötödik helyen végzett Máté Gábor, valamint a négy éve athéni aranyától doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert is.

Máté és Kővágó már korábban teljesítette a 64,50 méteres olimpiai A szintet - az ob előtt előbbi 66,32-vel, utóbbi 65,61-gyel állt a világranglista 12., illetve 14. helyén - a sérüléssel bajlódó Fazekasnak viszont az idei legjobb eredménye a szerdán Varasdon elért 62,98 volt.

Az esélyeit azonban, hogy az ob-n megdobhatja a szintet, már a kezdés előtt jelentős mértékben csökkentette a pályán fújó erős hátszél. Diszkoszvetésben ugyanis a szemből fújó szél jelent előnyt, a hátszél kifejezetten hátrányos. S ez vissza is köszönt az eredményekben.

Három sorozat után Kővágó 64,32 méterrel vezetett a második kísérletére 62,89-öt elért Fazekas előtt. S már egyikük sem javított, így az ob végeredménye: 1. Kővágó Zoltán 64,32 méter, 2. Fazekas Róbert 62,89; 3. Máté Gábor 60,67.

Így Fazekas nem teljesítette az olimpiai A szintet, ám végérvényesen még nem maradt le Pekingről, kedden Ljubljanában még megdobhatja az ötkarikás játékon való részvételhez szükséges 64,50 métert.