Kenyai válogató egy tini futózsenivel

Vágólapra másolva!
Miközben Eugene-ban javában zajlik az amerikai atléták olimpiai válogatója, pénteken és szombaton Nairobiban a kenyaiak is megrendezik a maguk válogatóját, és erre is oda kell figyelni. Az afrikai ország a tavalyi oszakai világbajnokság éremtábláján az Egyesült Államok mögött közvetlenül a második helyen végzett, öt arannyal.
Vágólapra másolva!

A kenyai atléták Oszakában egészen pontosan öt arany-, három ezüst- és öt bronzérmet szereztek, s nem kis meglepetésre az oroszokat (4-9-3) is megelőzték a tablón; igaz, az amerikaiaknak (14-4-8) ők sem érhettek a nyomukba. Az mindenesetre komoly szenzációként hatott, hogy a jobbára hosszútávfutásban jeleskedő afrikaiak a férfi és a női 800 méter vb-aranyát is begyűjtötték. A férfiaknál a még idén is csak 22 éves Alfred Kirwa, a nőknél Janeth Jepkosgei győzött. Az keveseket lepett meg, hogy a 3000 méteres akadályfutásban a címvédő katari Szaif Szaeed Szahen távollétében Kenya kibérelte a dobogót: Birmin Kiprop Kipruto, Ezekiel Kemboi és Richard Mateelong állt a pódiumon. S a maratonfutás két elsősége is a kelet-afrikai országba került, Luke Kibethez és Catherine Nderebához.

Nairobiban maratonfutásban már korábban kijelölték a pekingi indulókat, s Kibettel csak tartalékként számolnak. A szakvezetés a férfiaknál a London Marathont már háromszor megnyert Martin Lelnek, a Boston Marathonon négyszer győztes Robert Cheruiyotnak és a félmaratoni távon világcsúcstartó Samuel Wanjirunak szavazott bizalmat. A nőknél a világbajnok Ndereba rajthoz áll Pekingben, és a négy évvel ezelőtti athéni ezüstjét aranyra váltaná. A maratoni azért is nagyon fontos a kenyaiak számára, mert az olimpiák történetében ebben a számban még egyetlen aranyérmet sem szereztek.

A 3000 méteres akadályfutás ugyanakkor a sikerszámuk, 1984 óta mindig ők nyerték az olimpiákon; Athénban Kemboi nyakába került az aranyérem. Megjegyzendő, hogy a kenyaiak válogatója "humánusabb" az amerikaiakénál, mert Nairobiban a számonkénti első és második helyezettek biztosítják be a pekingi részvételüket, a harmadik induló személyéről a szakvezetés dönt. (Az Egyesült Államokban kizárólag a válogató dobogósai vehetnek részt az olimpián.) Az akadályfutásban nem lesz egyszerű határozni, hiszen a világranglista első tizenöt helyezettje között hat kenyai versenyző található; a hatodik történetesen a sydneyi olimpiai bajnok Reuben Kosgei. S az idei világranglistát olyasvalaki vezeti, akiről még nem is esett szó: az athéni bronzérmes Paul Kipsiele Koech.

Hasonlóan öldöklő harc várható férfi 5000 méteren is. Itt a kenyaiak legnagyobb pekingi reménysége a 24 esztendős Eliud Kipchoge lehet, aki öt éve megnyerte a párizsi vb-t, az athéni olimpián bronzérmes lett, tavaly Oszakában pedig a második helyen végzett egykori honfitársa, a már amerikai színekben versenyző és 1500-on is vb-aranyat szerzett Bernard Lagat mögött. Ám Kipchoge hazája válogatóján sem mehet biztosra a világranglista-vezető Moses Masai, valamint Joseph Ebuya, Moses Mosop és Isaac Songok ellen.

Férfi 800 méteren a regnáló világbajnok Kirwának a sérült junior vb-győztes David Rudisha távollétében valószínűleg nem okoz majd gondot az első kettő között végezni, mint ahogy a női 800-on Jepkosgeinek sem, de neki minden bizonnyal be kell érnie az ezüsttel. Idén feltűnt ugyanis egy csiszolatlan gyémánt, bizonyos Pamela Jelimo, aki decemberben még csak 19 éves lesz, ám 2008-ban a három legjobb idő az övé a földkerekségen, több mint három másodperccel jár a világ előtt, és a június 1-i berlini Golden League-versenyen elért 1:54,99-e az elmúlt tizenegy év legjobb eredménye!

"Jelen pillanatban csak a válogató jár a fejemben, az olimpiával ráérek majd akkor foglalkozni, ha már biztos lesz, hogy indulhatok Pekingben" - szögezte le Jelimo, akinek egyelőre még csak egy titulusa van: ő az idei Afrika-bajnok. A hangsúlynak azonban az "egyelőrén" kell lennie.