Óriási világcsúcsot úszott Cseh László mumusa

Vágólapra másolva!
Világcsúccsal kezdte meg az amerikai úszó válogatóversenyt az olimpiai indulásra Michael Phelps: a sportág jelenlegi első számú klasszisa 4:05.25 perces rekordot állított fel a 400 méteres vegyes úszásban.
Vágólapra másolva!

Phelps az omahai viadalon egy másodperccel döntötte meg saját, 4:06.22 perces csúcsát, amelyet a tavalyi, ausztráliai világbajnokságon állított fel a Cseh László fő számának tekintett 400 m vegyesen.

"Teljesen kiúsztam magam" - mondta a 100 m hát selejtezőjét fáradtsága miatt ki is hagyó amerikai klasszis, aki a Speedónak az idei világcsúcsözön kapcsán afféle csodadresszé előléptetett szerelésében, az LZR Racerben úszott. "Ezt az új rekordot soha nem lettem volna képes elérni, ha nincs ott mögöttem, és nem késztet teljes erőbedobásra barátom és nagyszerű versenyzőtársam, Lochte. Amikor hallottam a tömeg morajlását, éreztem, hogy valami különleges történt" - mesélte a csaknem telt ház, a Qwest Centre kevés híján 12 ezer nézője előtt végrehajtott csúcsfelállításról.

A 22 éves, hatszoros olimpiai bajnok - aki 2004-ben, Athénban a féltucat arany mellé két bronzot is szerzett - egyedi bravúrra készül, hiszen Pekingben szeretné megdönteni a honfitárs Mark Spitz egy olimpián belül elért rekordját - München, 1972, hét aranyérem -, ehhez azonban legalább nyolc számban kell kvalifikálnia magát az augusztusi játékokra a omahai versenyprogramon.

A válogatón a nőknél is világcsúcs született a 400 méteres vegyesúszásban: Katie Hoff 4:31.12-t úszott, megdöntve az ausztrál Stephanie Rice márciusi, 4:31.46 perces világrekordját.

A válogatóverseny első napján még egy számban hirdettek végeredményt: a 400 m férfi gyors döntőjét Larsen Jensen nyerte 3:43.53 perccel. Kiemelendő még Brendan Hansen teljesítménye, aki a 100 m férfi mell elődöntőjében 59.24 másodperccel a világ idei legjobbját produkálta, alig elmaradva saját, 59.13-as világrekordjától.

100 méteres hátúszásban is megdőlt a régi rekord, miután Natalie Coughlin 59.03 másodperces idővel új világcsúcsot állított fel a válogatóverseny előfutamaiban.

Érdekesség, hogy néhány percig Hayley McGregory mondhatta magát a világcsúcstartónak, hiszen a Coughlin előtti futamban ő is a korábbi rekordnál - éppen Coughlin februárban felállított 59.21-es idejénél - jobbat úszott.