Célegyenesben a budapesti öttusa-vb

Vágólapra másolva!
Célegyenesbe érkeztek a csütörtökön kezdődő budapesti MVM öttusa világbajnokság előkészületei. A mobil úszómedence már elkészült a Puskás Ferenc stadion melletti szoborparkban, a kivitelezőt a hétfői, pályabejárással egybekötött sajtótájékoztatón be is dobták a vízbe. Akár már a lovaspályát is lehetne tesztelni, a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban a lövészetnek és a vívásnak otthont adó két teremben pedig legkésőbb szerdára minden rajtra kész lesz.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság szervezőbizottsága hétfőn pályabejárással egybekötött sajtótájékoztatón számolt be arról, hogyan haladnak az előkészületekkel, és megtudhattuk, tartják a tempót. A Puskás Ferenc Stadion melletti szoborparkban már áll a három lelátó, amelyeken hozzávetőleg kilencezren figyelhetik majd a lovaglást, a futást és úszást. Utóbbit egy 25 méteres mobil medencében rendezik meg, ami elkészült, s máris kellemes, 21 fokos benne a víz hőmérséklete. Ezt a kivitelezőn is "tesztelték", mert az összejövetel egyik fénypontjaként a férfi válogatott tagjainak hathatós támogatásával bedobták a habokba.

A lovaspálya akadályai ugyancsak a helyükre kerültek. A szomszédban levő SYMA Sport- és Rendezvényközpontban a lövészetnek és a vívásnak otthont adó két teremben még zajlanak a munkálatok, de a kedden, illetve legkésőbb szerdán itt is minden a helyére a kerül.

A sajtótájékoztatón jelen volt Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke, aki elégedetten nyugtázta a látottakat, és felelevenítette kellemes emlékeit az 1999-es, nagy sikerű margitszigeti vb-ről. Többek között megjegyezte, hogy a megnyitó napján ugyan esett az eső, ám a versenyeket már verőfényes napsütésben rendezték, és ezúttal is kellemes időjárásra számít. Majd a német szövetség elnökeként emlékezetett a tavalyi berlini vb-re, amelyen a német versenyzők öt érmet otthon tartottak, s szerinte jó esély kínálkozik arra, hogy Budapesten is kiváló hazai eredmények szülessenek.

Forrás: [origo]
Az elegáns vb-csapat: Kasza Róbert, Horváth Viktor, Balogh Gábor, Tibolya Péter, Fülep Sándor, Marosi Ádám, Máthé Vivien, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila és Vörös Zsuzsanna

Immár véglegesnek tekinthető, hogy a vb-n 39 ország öttusázói vesznek rész, s a férfi egyéniben 105, a nőiben pedig 78 induló lesz. A selejtezőt férfiaknál három, a nőknél két csoportban rendezik meg. Mint ismert, az olimpiai kvalifikációs sorozatot lezáró vb-n az egyéni verseny dobogósai kvótához jutnak, de a világranglistáról még többen is kijuthatnak Pekingbe.


A férfiaknál már Horváth Viktor, Balogh Gábor, Németh Róbert és Tibolya Péter is megszerezte a kvótát, viszont az olimpián nemzetenként csak ketten indulhatnak. A nőknél egyelőre csupán Vörös Zsuzsanna kvalifikálta magát a pekingi játékokra.