Berki nézőként ott lesz Pekingben

Vágólapra másolva!
Bár a torna sportág sokat bírált kvalifikációs rendszeréből adódóan az olimpiai kvótáról vb-ezüstérmével is lemaradt, a háromszoros Európa-bajnok Berki Krisztián a MOB vendégeként mégis ott lehet Pekingben, és nézőként megtekintheti a versenyeket.
Vágólapra másolva!

A lólengésben háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Berki Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság, Schmitt Pál elnök meghívására utazhat ki az ötkarikás játékokra, és tekintheti meg a tornaversenyeket. S ugyan az UTE versenyzőjét sokan féltik, lelkileg túl nagy teher lesz számára, hogy csak a lelátón foglalhat helyet, elmondása szerint ebből is erőt merít, hogy kőkeményen dolgozza végig a következő négy évet, és a londoni játékokon már ő is harcba szállhasson az aranyéremért.

"Nagyon örülök a meghívásnak, köszönöm a MOB-nak, és Magyar Zoltán közbenjárását is, hogy eljuthatok Pekingbe. Bevallom, váratlanul érintett, mert már nem akartam különösebben foglalkozni az olimpiával, úgy terveztem, megnézem a tévében. De így, hogy adódott ez a lehetőség, kíváncsian várom, hiszen érdekel, milyen is egy olimpia. Úgy gondolom, nem lesznek rossz érzéseim" - mondta el Berki Krisztián.

A tornászok tavaly őszi, stuttgarti kvalifikációs világbajnokságán egyéniben az összetettben elért eredmény alapján lehetett kvótát szerezni (így lett olimpikon Gál Róbert és Böczögő Dorina), valamint a szerenkénti győztesek jutottak ki Pekingbe. Mivel Berki lólengésben "csak" a második helyen végzett, a Magyar Torna Szövetség a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a szabadkártyára, de a márciusi döntés értelmében egy jemeni tornász indulhat Pekingben - a világbajnokság egyéni összetett versenyének 176. helyezettje.... Érdekesség, hogy Berki mellett két másik vb-ezüstérmes is lemaradt az ötkarikás játékokról, az ő kérelmeiket is elutasították.

Forrás: [origo]Berki Krisztián azóta a lausanne-i Eb-n aranyérmes lett lólengésben, így a szeren már háromszoros Európa-bajnok (2005, 2007, 2008), és ezzel megismételte Magyar Zoltán (1973, 1975, 1977) és Guczoghy György (1979, 1981,1983) "triplázását". Magyar 1976-ban és 1980-ban olimpiai bajnok is volt.