Begipszelt kézzel is úszna Eb-bronzérmesünk

Vágólapra másolva!
Szepesi Nikolett múlt pénteken banális sérülést szenvedett otthonában: Eb-bronzérmes úszónőnknek egy "testvéri perpatvar" következtében eltört a kézközépcsontja. A 20 éves versenyzőt a műtét után már kiengedték a kórházból, és tervei szerint csütörtökön bemerészkedik a medencébe is - de egyelőre még begipszelt kézzel.
Vágólapra másolva!

- Egészen pontosan hogyan történt a balesete? - kérdeztük kedden délután Szepesi Nikolettet, aki a márciusi eindhoveni úszó Európa-bajnokságon 200 méter háton volt bronzérmes.
- Az öcsémmel huzakodtunk, megfogta a kisujjamat, a gyűrűset és a középsőt, és így együtt a hármat jól megszorította. Szóval, nem csavarta meg, csak szorította, és nem volt semmi reccsenés, pedig állítólag ilyenkor lehet hallani. Mintegy fél óra múlva kezdtem érezni, hogy baj van, akkor már egyáltalán nem tudtam mozgatni a középső és a gyűrűs ujjamat, rendesen be is dagadtak. Bementem a baleseti sebészetre, és este hat órakor meg is műtöttek.

- Hány éves az öccse? Tíznél több?
- Tizennyolc, és a tapasztalatok alapján állíthatom, hogy ereje teljében van... Egyébként nagyon bánja, ami történt, de rögtön mondtam neki, hogy egyáltalán nem haragszom rá. Az a helyzet, hogy eléggé vékonyak a csontjaim, és az orvos szerint az sem kizárt, hogy már előtte is meg volt repedve az, amelyik eltört, vagyis bármikor megtörténhetett volna a baj. Így lehet, hogy még szerencsém is volt, mert nem az olimpia előtt jártam pórul, mint négy éve szegény Cseh Laci.

- A testvérével mi miatt kaptak össze?
- Megkértem az öcsit, hogy hozza oda hozzám a televízió távkapcsolóját, utána támadt egy kis szóváltás köztünk, és akkor kezdtünk el civakodni.

- Az edzője, Turi György mit szólt, amikor értesült a történtekről?
- Természetesen nem volt boldog... De szerencsére ez a baleset nem okoz gondot az olimpiai felkészülésemben.

- Most hogy van?
- Az első két napban meglehetősen rossz hangulatban voltam, de most már barátkoztam a helyzettel. Hétfőn hazajöhettem a kórházból. Kétségkívül kellemetlen, hogy a jobb kezem van gipszben, mert jobbkezes vagyok, és most mindent ballal kell csinálnom, ám senkitől semmilyen segítséget nem fogadok el. Úgy vagyok vele, most legalább bal kézzel is megtanulok dolgokat.

- Meddig marad a gipsz a kezén?
- Ezt nem tudom, de csütörtökön megyek varratszedésre. És remélem, hogy utána már a medencébe is beugorhatok, egyelőre persze még csak lábtempózni. Ha egy nejlon szemeteszsákot ráhúznak a gipszre, akkor bemehetek a vízbe. S úgy számolok, hogy a május 17-i kecskeméti versenyen már indulhatok.

- Február elején tesztelte a pekingi "Vizes Kockát", mi több, az uszodaavatón meg is nyerte a 200 hátat. Milyen benyomásokkal jött haza Kínából?
- Abszolút pozitívakkal, minden nagyon tetszett. Már nagyon várom, hogy újra ott lehessek Pekingben, és kezdődjön az olimpia!

- Hány számban indul majd?
- Háromban: száz és kétszáz háton, valamint a négyszer százas vegyes váltóban. És a kéztörésem ellenére bizakodó vagyok, hogy kétszáz háton bejutok a döntőbe.