A magyar súlyemelés túlélését jelentheti az olimpiai kvóta

Vágólapra másolva!
Az utolsó lehetőséggel élve egy olimpiai kvótát kiharcolt magának a magyar súlyemelés: az olaszországi Eb-n a pontversenyben elért harmadik helynek köszönhetően a férfiaknak lesz képviselőjük a pekingi ötkarikás játékokon.
Vágólapra másolva!

- Ahhoz képest, hogy 2004, az athéni olimpia magyar doppingesetei miatt magának a súlyemelésnek a léte került végveszélybe, a hétvégi kvalifikáció kisebbfajta csodának tűnik. Egyetért ezzel?
-
Igen. Athén, az ismert ügyek miatt, valóban csaknem agyonvágta a sportágat nálunk, amely lehetetlen helyzetbe került - nyilatkozta hétfőn Fehér Tamás, az MSSZ elnöke. "Az új vezetés, Halász István főtitkár és jómagam irányításával két és fél éve, amióta hivatalban vagyunk, azért dolgoztunk-dolgozunk, hogy biztosítsuk a túlélést, hogy kellő stabilitás legyen, hogy megmaradjunk, a gazdag múlt után legyen jövőnk is. Ebben a harcban kiemelkedő állomás, nagyon fontos részsiker a mostani kvótánk."

- Amiből akár kettő is lehetett volna. Vagy túlzás utólag ilyesmiről beszélni?
- Ahhoz képest, hogy előtte a maximális célunk a minimum, vagyis az egy kvóta elérése lehetett, nem illő keseregni egy további részvételi jog elmaradásán, de tény: kevésen, alig öt ponton múlott a második. Ám ne elégedetlenkedjünk, nagyon szép az a harmadik hely is. Amivel a következő olimpiai ciklust alapozhatjuk meg, azt, hogy legyen költségvetésünk, hogy életben tud maradni a sportág. Mi eddig sem annyira Pekingre, mint inkább a 2012-es olimpiára készültünk-készülünk, a négy év múlva esedékes londoni az, amelyben gondolkodhatunk, akkorra talán már másról, többről is szó lehet a puszta megmaradásnál. Ehhez viszont segítségre, további támogatásra is szükségünk van.

- Mire gondol?
- A magyar súlyemelés két és fél éve tiszta, méghozzá teljesen, mindez azonban iszonyú sok pénzbe és munkába kerül, mert minden szinten szigorú doppingellenőrzéseket végzünk, s ez ezután is így lesz. Amikor nekivágtunk az új csapattal, az első két, Pekingre selejtező vb-n nem sikerült eredményt elérni, maradt hát az idei Eb, ahol meglett a hőn áhított kvóta. A fiúknak köszönhetően, de a hatodikként végzett lányokat is elismerés illeti, igazi csapat harcolt és harcolta ki a pekingi helyünket. Bizakodunk, reménykedünk benne, hogy az állam méltányolja erőfeszítéseinket, a tiszta felkészüléssel elért eredményeket, és várjuk is a további segítséget, hiszen mi mindent megtettünk a becsületes helytállásért. Az olaszországi siker után természetesen nagy az öröm, de nincs eufória, és nincs leállás, már Peking után az első nap folytatódik a munka. Előtte pedig a szövetségi kapitány két-három fős kerettel levonul Tatára, az edzőtáborba, ahonnan majd a legjobb magyar súlyemelő utazik az augusztusi olimpiára.