Domenech a lakosságot szólítja fel az olimpia bojkottjára

Vágólapra másolva!
A televíziónézőket szólította fel a pekingi nyári olimpia bojkottjára Raymond Domenech, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.
Vágólapra másolva!

"A francia emberek elítélik azt, ami Kínában történik, botrányosnak tartják az emberi jogok sárba tiprását" - mondta Domenech a Le Monde című napilapnak adott interjújában. "Aki nem ért egyet azzal, ami Kínában történik, az ne nézze a játékokat a televízióban. A sportolókat megbüntetik, ha bojkottálnak, a nézőket azonban nem lehet szankcionálni. Ez egy olyan civil kezdeményezés lenne, amit senki nem akadályozhat meg, viszont óriási visszhangot váltana ki és mindenkit észhez térítene. Én nem nézek egyetlen percet sem a pekingi közvetítésekből és erre bíztatok mindenkit, aki elítéli a tibeti eseményeket."

Párizsban április 7-én káoszba fulladt a láng útja. A Kína tibeti politikája elleni tiltakozások miatt le kellett rövidíteni a tervezett utat és hiába őrizte több száz rendőr és biztonsági ember a fáklyavivőket, ennek ellenére többször sikerült megzavarni a futókat, egy alkalommal annyira feszült lett a helyzet, hogy egy buszba kellett menekíteni a lángot.