Vágólapra másolva!
Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy biztonságban dolgozhatnak-e majd a nyári olimpiai játékokról tudósító riporterek - közölte pekingi tárgyalásai után a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ).
Vágólapra másolva!

A brüsszeli központú szervezet üdvözölte a kínai illetékesek hajlandóságát arra, hogy párbeszédet folytassanak a sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekről, változatlanul aggódik azonban azok miatt a fenyegetések miatt, amelyek a tibeti zavargásokról és az olimpia láng stafétáját kísérő incidensekről beszámoló újságírókat érte.

"Jó benyomást tett ránk, hogy immár készek megvitatni a sajtószabadsággal és az újságírással kapcsolatos nézeteltéréseinket, de nem lehet eltekinteni azoktól a problémáktól, amelyekkel az újságírók a helyszínen szembesülnek" - jelentette ki Aidan White, az IFJ főtitkára négynapos pekingi látogatása végén.

"Az elmúlt hetekben megfenyegettek néhány újságírót, és megszaporodott azoknak az eseteknek a száma, amikor (kínai részről) megszegték azt az ígéretet, hogy nem fognak beleavatkozni a média munkájába" - mondta White. "Ideje lehűteni a szenvedélyeket, és tárgyalni arról, miként lehet biztonságosabbá tenni az újságírást és kivonni a riportereket a politikai kereszttűzből."

Az olimpiára mintegy 30 ezer akkreditált és akkreditáció nélküli újságírót várnak Pekingbe. Az elmúlt hetekben azonban fenyegetés ért néhány újságírót olyan kínaiak részéről, akik elítélik a nyugati médiumok szerintük részrehajló tudósítását a tibeti zavargásokról.

E vélemények szerint a híradások igazságtalanul bírálják Pekinget a tiltakozások elfojtásával, figyelmen kívül hagyják a térségnek a dalai láma korszakában uralkodó feudális viszonyainak történetét és a kommunista hatalom alatt végbement gazdasági fejlődését.

Kínai internetes hozzászólások, YouTube-videók és Facebook-csoportok sora bírálja a tibeti események nyugati tálalását, köztük a direkt erre a célra létrehozott anti-cnn.com.