Bedák Pál Pekingben is bokszolhat

Vágólapra másolva!
A 48 kg-ban szereplő Bedák Pál megnyerte elődöntőjét, s ezzel kvalifikálta magát a pekingi olimpiára az athéni kvótaszerző ökölvívótornán. A világbajnoki ezüstérmes bokszoló a legjobb négy között a török Pehlivan Ferhatot győzte le 12-3-as pontozással.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés - mondhatni a helyi szokások szerint, minden indoklás nélkül - közel fél óra csúszással indulhatott csak el, és talán ezért is Bedák érezhetően idegesen kezdett.

A első másodperctől próbálta irányítani a találkozót, terelgette a nála fél fejjel magasabb riválisát, ütni azonban csak ritkán tudott, elsősorban a török nagyon óvatos taktikája miatt. A semmit nem kockáztató Ferhat ennek ellenére két tiszta Bedák-ütésbe is beleszaladt, így 2-1-re vezetett a magyar a szakasz végén.

A folytatásban szinte semmit nem változott a meccs képe, a kispesti versenyző folyamatosan ment ellenfelére, próbálta kiugrasztani, ám ez csak ritkán sikerült, így egy újabb 2-1-es két percet könyvelhettek el a felek, s egyben 4-2-es magyar vezetést.

A harmadik periódustól aztán "Pimpa" lazábbá vált, aminek Ferhat látta kárát, s a szakasz felénél számolni is kellett rá. Bedák a néhány sikeres bal horog és jobb csapott ellenére nem rohant neki később sem a töröknek, így a harmadik pihenőre 7-3-as előnnyel vonulhatott le.

Ferhaton érezni lehetett az egész meccs folyamán, hogy tart egy kicsit 2005 világbajnoki második helyezettjétől, ennek legékesebb példázata volt a negyedik menet, amikor négy pont hátrányban sem lett sokkal aktívabb, a győzelem helyett továbbra sem akart nagy verésbe beleszaladni, Bedák azonban az utolsó percre már kifejezetten élvezte a bokszot és megérdemelten, 12-3-ra nyert.

"Nagyon boldog vagyok. Nehéz meccs volt, mert a török egy veszélyes srác, de szerencsére nem volt probléma" - összegzett röviden Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

"Én soha nem voltam ilyen szituációban, de el tudom képzelni, milyen nyomás lehetett Palin. Látszott is rajta két meneten keresztül, hogy nagyon ideges, ezért is ütött sokszor rövideket. A harmadik menettől aztán megnyugodott és nagyon simán győzött" - nyilatkozta a meccs után Kovács István, olimpiai, illetve korábbi amatőr és profi világbajnok, akinek első dolga volt, hogy telefonon értesítse Bedák Németországban profiskodó testvérét, Zsoltot.

Bedák Pál sikerével egyben eldőlt, hogy Magyarországot öt ökölvívó képviseli majd az augusztusi olimpián. A kispesti kiválóság mellett Kalucza Norbert (51 kg), Varga Miklós (60), Káté Gyula (64) és Szellő Imre (81) utazhat el a kínai fővárosba.