Lerövidített úton haladt San Franciscóban az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Biztonsági szempontok miatt az eredetitől eltérő, lerövidített útvonalon, rendkívüli rendőri biztosítás mellett haladt az olimpiai láng San Franciscóban, a világfutás egyetlen észak-amerikai pontján szerdán.
Vágólapra másolva!

A fáklyavivők bal és jobb oldalról is gyalogos és motoros rendőrök kettős oszlopának védelmében, elölről és hátulról biztonsági járművek között futottak a San Francisco-öböl partján.

A láng útját a londoni és a párizsi események megismétlődésének elkerülése végett - néhány napja a brit és a francia fővárosban is megzavarták a fáklya útját - az eredetileg tervezett 10 kilométeres útvonalat a felére rövidítették. A futás ünnepélyes befejező ceremóniáját sem az előre bejelentett, hanem egy titkos helyszínen rendezték meg.

Sok érdeklődő elégedetlen volt, mert az útvonal váratlan megváltoztatása miatt nem lehetett szemtanúja az egyedülálló eseménynek. A szervezők több szakaszon a tömegektől és a sajtótól távol eső útvonalra irányították a fáklyát. A sajtó számára megtiltották a helikopteres közvetítést.

Az Egyesült Államok egyik legnyugatibb városában, ahol a legnagyobb kínai népesség él, egész nap tüntetések és békemenetek voltak, amelyek tagjai a kínai jogsértések ellen tiltakoztak és Tibet függetlenségét éltették.

A tiltakozókkal együtt sok ezer olyan ember is utcára vonult, aki az olimpiai gondolatot éltette. A Tibet-párti tiltakozókkal több helyen farkasszemet néztek a kínai zászlókat lengető Kína-barát felvonulók. Előbbiek Tibet szabadságát hirdették, utóbbiak szerint Tibet mindig Kína része volt és az is marad. Zavargások nem történtek, bár a rendőrség erőnek erejével tartotta távol egymástól a csoportokat a futás elején, egy tüntetőt lefogtak.

San Francisco kínai lakossága - a 760 ezres város népességének egyötöde kínai származású - megosztott: egy része büszke arra, hogy Peking rendezheti meg a nyári játékokat, mások, főleg fiatalok hetek óta tüntetéseket szerveznek Tibet szabadságát követelve. Tüntetők egy csoportja hétfőn felmászott a város jelképének számító Golden Gate hídra, ahol egy tibeti zászlót és két, a szabad Tibetet éltető transzparenst feszítettek ki 45 méteres magasságban.

A fáklyavivők között olyan híres sportolók voltak, mint Herschel Walker, az amerikaifutball egykori sztárja, Kerri Walsh, a strandröplabda volt olimpiai aranyérmese és Natalie Coughlin, a 100 méteres női hátúszás jelenlegi világcsúcstartója.

A Fehér Ház szerdán megerősítette, hogy George Bush elnök, aki elfogadta Hu Csin-tao kínai elnök meghívását a megnyitóra, elutazik Pekingbe. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a program még változhat, egyelőre korai az elnök végleges nyári időbeosztásáról beszélni.

Az olimpiai láng San Franciscó-i útja kapcsán az Egyesült Államokban lassan mindent elborító elnökválasztás szereplői is megszólaltak. Barack Obama demokrata szenátor bírálta a kormányt, amiért az szerinte nem folytat elég következetes Kína-politikát és nem gyakorol elég kemény nyomást Pekingre Tibet ügyében.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Amerika befolyását csökkenti a Kínával szembeni eladósodottsága. Az ugyancsak a demokrata jelöltségért harcoló Hillary Clinton szenátor ismét leszögezte: Bush elnöknek nem szabadna ellátogatnia a pekingi olimpiára, amennyiben Kína nem javít az emberi jogok helyzetén, nem szünteti meg az elnyomást Tibetben és nem állítja helyre a kulturális és vallásszabadságot.

Forrás: Getty Images

Voltak, akik a jó időt kihasználva nem vitték túlzásba az öltözködést

Az olimpiai láng Észak-Amerika után a tervek szerint Dél-Amerikában folytatja útját, San Franciscóból Argentína fővárosába, Buenos Airesbe utazik. A láng további tucatnyi ország érintésével május 4-én érkezik meg Kínába az eddigi leghosszabb, 137 ezer kilométeres, öt kontinensen áthaladó világfutás után. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a héten bejelentette: a tiltakozások miatt fontolóra veszik, hogy lefújják a világfutás folytatását.

Helyi idő szerint szerda este hagyta el San Franciscót a láng: elmaradt a városban tervezett záróünnepség, a fáklyát erős rendőri őrizet mellett a nemzetközi repülőtérre szállították, ahol rövidesen felszállt vele egy repülőgép.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke csütörtökön Pekingben szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy az olimpiai láng világfutása az incidensek miatt nem volt olyan örömteli esemény, mint remélte.

"Szerencsére a helyzet tegnap (szerdán) San Franciscóban jobb volt. Nem volt azonban olyan örömteli ünnep, mint amilyennek szerettük volna" - mondta a NOB elnöke.

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját - szögezte le csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

"Ilyen forgatókönyv nincs napirenden" - jelentette ki Jacques Rogge Pekingben tartott sajtóértekezletén. Azért tartotta szükségesnek külön nyilatkozatban rögzíteni ezt, mert a NOB néhány tagja felvetette a korábbi napokban annak lehetőségét, hogy a párizsi fiaskó miatt lerövidítik az olimpiai láng útvonalát.

Káoszba fulladt hétfőn az olimpiai láng párizsi körútja. Tibet-barát tüntetők és francia rendőrök rendszeres összecsapásai miatt többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy biztonsági buszban szállítva tette meg párizsi útját az olimpiai láng. A tüntetők a március közepi tibeti zavargások elfojtása, illetve a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt tiltakoztak.

Rogge felszólította csütörtökön a kínai hatóságokat, hogy maradéktalanul tartsák meg azt az ígéretüket, amelyet az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerésére beadott pályázatukban tettek, s amely szerint tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat.

NOB elnöke egyébiránt úgy vélekedett, hogy Peking "lényegében megtartotta" ezt az ígéretét. Példaként említette a külföldi sajtó kínai tevékenységét szabályozó, viszonylag liberális 2007-es törvényt. Hozzátette azonban: tisztában van vele, hogy jelenleg nem alkalmazzák ezt a törvényt, s hogy a Tibeti Autonóm Terület, valamint három kínai tartomány le van zárva a külföldi média képviselői előtt. Mint mondta, a NOB szóvá is tette ezt a körülményt kínai illetékesek előtt, s a kínai kormány megígérte, hogy "a lehető leghamarabb orvosolja a problémát".

Felhívására reagálva a kínai külügyminisztérium felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy "ne politizálja át" az olimpiai játékokat. Csiang Jü külügyi szóvivő hivatkozott csütörtöki sajtóértekezletén az olimpiai chartára, amely előírja, hogy nem szabad semmiféle politikai cél szolgálatába állítani az olimpiai játékokat.

Noha a NOB nem tervez rövidítést, Indonézia - tekintettel a láng útjának korábbi útszakaszain tapasztalt Kína-ellenes tiltakozó akciókra - biztonsági megfontolásokból jelentősen le fogja rövidíteni saját területén az olimpiai láng útját. Az olimpiai váltófutás indonéziai szakaszának szervezőbizottsága közölte, hogy az eredetileg tervezett 15 kilométeres belvárosi útszakasz helyett csak egy rövid utat tesz meg láng április 22-én a jakartai központi stadion közvetlen közelében.

A kínai tömegtájékoztató eszközök magasztalták csütörtökön a szerdán hazatért Csin Csing (Jin Jing) kínai paralimpikont, aki kerekesszékében vitte és megvédte Párizsban az olimpiai fáklyát egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben, amikor az ki akarta ragadni kezéből a fáklyát.

A kínai központi televízió interjút készített a 27 éves sanghaji sportolónővel, és nagy terjedelemben foglalkozott vele az írott sajtó is. Csin azt mondta egy nyilatkozatában, hogy "élete árán is" kész volt megvédeni az olimpiai fáklyát.

Rogge szerint folytatódik a fáklyaváltóhttp://olimpia.origo.hu/peking-2008/20080409-az-amerikaiak-szerint-hiba-hogy-kina-olimpiat-rendezhet.html?pIdx=1