Elutasították a magyar óvást az athéni olimpiai selejtezőn

Vágólapra másolva!
A versenybizottság elutasította a magyar csapat óvását, amelyet a válogatott elöljárói a 75 kg-ban szereplő Szili István nyolcaddöntős összecsapásán történtek miatt nyújtottak be az athéni olimpiai selejtező ökölvívótornán.
Vágólapra másolva!

A testület kedd éjszaka ült össze, s több mint félórás tárgyalást követően - melyre a magyarok képviselőit nem engedték be - döntött a beadványról.

Az óvásban a magyar csapat vezetői három dolgot kifogásoltak: egyrészt a román mérkőzésvezető több ízben elmulasztotta meginteni a meccs második felében szinte végig szabálytalan görög Georgiosz Gaziszt, továbbá többször nem számolt a hazai öklözőre, aki a harmadik és a negyedik menet nagy részében nem volt ökölvívásra alkalmas állapotban, harmadrészt az időmérésért felelős személy egyetlen egyszer sem állította meg az órát a negyedik menetben, amikor a vezető bíró megállította a küzdelmet, s ezzel több mint fél perccel rövidítette meg a meccs idejét.

"Az eredmény maradt. A mérkőzésvezető nem hibázott" - mondta kurtán a bizottság Sri Lanka-i tagja egy kisebb közjátékot követően.

A megbeszélés után ugyanis a résztvevők először csak annyit közöltek a szobából kijövet, hogy majd szerda reggel elküldik a hivatalos döntést levélben. Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke azonnal tiltakozott, hiszen szerdán is, mint minden reggel mérlegelés van a versenyzőknek. Erre a tagok mosolyogva visszamentek és rövid gondolkodás után közölték az ítéletet, indoklás nélkül.

Ezzel biztossá vált, hogy a szerdai negyeddöntős összecsapások során négy magyar, Bedák Pál (48 kg), Mihály János (57), Darmos József (91) és Kurtucz Csaba (plusz 91) lép kötelek közé.