Az amerikaiak szerint hiba, hogy Kína olimpiát rendezhet

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak többsége hibának tartja, hogy Kína olimpiát rendezhet, de nem hiszi, hogy a játékok bojkottjával az emberi jogok nagyobb tiszteletben tartására lehet kényszeríteni Pekinget - derült ki a Zogby közvélemény-kutató intézet felméréséből.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 70 százaléka gondolja így. Abban a kérdésben viszont sokkal inkább megosztott az Egyesült Államok közvéleménye, hogy Amerikának bojkottálni kellene-e a megnyitó ünnepséget: 48 százalék szerint igen, 33 százalék szerint nem. Azok között, akik a bojkott mellett állnak ki, van, aki George Bush elnöktől, van, aki az amerikai olimpiai bizottságtól várja a távolmaradás bejelentését.

Bush, aki elfogadta Hu Csin-tao kínai elnök meghívását a megnyitóra, már több ízben közölte: nem szándékozik megváltoztatni döntését, elutazik Pekingbe. Ugyanakkor azt is említette, hogy látogatása során felvetheti a kínai jogsértések ügyét.

Az amerikai közvélemény megítélése alapvetően a tibeti zavargások, a kínai hatóságok erőszakos fellépése nyomán változott meg: az amerikaiaknak egy éve még csak 39 százaléka ellenezte, hogy Peking rendezze meg az olimpiát.

Az amerikaiak 71 százaléka ugyanakkor úgy gondolja: merő képmutatás volna Washington részéről bármiféle bojkott, tekintettel arra, hogy Amerika mennyi mindent importál Kínából, és a két ország között viszonylag szoros a diplomáciai viszony.

Az amerikaiak 94 százaléka meg van győződve: a kínai hatóságok igyekezni fognak megakadályozni, hogy a nemzetközi sajtó Kínát rossz fényben állítsa be, és 78 százalék szerint Peking meg is akarja majd büntetni az ilyen tudósítások készítőit.

Az amerikai városok közül San Franciscóban - ez az olimpiai láng világfutásának egyetlen észak-amerikai állomása - él a legnagyobb kínai közösség. A lakosság egyötöde kínai származású. A kínai közösség is megosztott: egy része büszke arra, hogy Peking rendezheti meg az olimpiát, mások, főleg fiatalok hete óta tüntetéseket szerveznek Tibet szabadságát követelve.

A liberális The New York Times szerdai szerkesztőségi cikkében gondosan felsorolja Kína emberi jogi bűneit, hangsúlyozva, hogy az olimpia előtti rossz kezdés miatt csak saját magát okolhatja. Az újság ugyanakkor figyelmeztet: nem várható, hogy Kína egyik pillanatról a másikra demokratizálódik, és az ország gazdasági hatalmára tekintettel igazából senki nem akarja ellenséggé változtatni Kínát.

San Franciscóban, amely részben kínai népességének köszönhetően lett az olimpiai láng világfutásának helyszíne, szinte államfőnek kijáró tisztelettel fogadták kedden a lángot. A szerda délutáni, 10 kilométeres, mintegy 2 és fél órás futást a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett rendezik meg, a nap folyamán tiltakozó csoportok több tüntetést és békemenetet jelentettek be.