Mihály jól bokszolt, Szili meccsét elcsalták

Vágólapra másolva!
Három magyar kiesett, s csupán egy jutott tovább az athéni olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán. Szili István erős bírói részlehajlással maradt alul, de búcsúzott Oltványi Dávid és Bacskai Balázs is. Mihály János, Darmos József és Kurtucz Csaba azonban csatlakozott a negyeddöntős Bedák Pálhoz.
Vágólapra másolva!

Rosszul kezdődött a keddi nap a magyarok számára, miután Oltványi Dávid vereséget szenvedett a 54 kg-osok nyolcaddöntőjében, s ezzel kiesett az athéni olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán.

A szegedi versenyző az olasz Vittorio Parrinelóval találkozott, akit az első menetben biztos védekezésével, s abból indított egyeneseivel sikerült meglepnie (3-2). A folytatásban közel egy percig hasonló mederben folyt a meccs, a szakasz második percében azonban az olasz rohamaira Oltványinak nem volt válasza, így négypontos hátrányban találta magát "félidőre" (5-9).

A harmadik negyedtől a magyarnak mennie kellett előre, ám nem tudott igazán váltani, keveset ütött és 16-6-ra kikapott, ami a búcsúját és egyben olimpiai álmainak a végét jelentette.

A 57 kg-os Mihály János győzött a cseh Antonin Lazokkal csapott össze, s talán a viadal eddigi leglátványosabb produkciójával nyert. Már az első másodpercben egy gyönyörű balegyenessel nyitotta a meccset, amely szinte végig egyoldalú volt.

Mihály jól mozgott és kiváló ütemű beugrásai után szinte mindig eltalálta riválisát, aki a meccs felétől egyre fáradtabban mozgott, sőt a harmadik menet hajrájában a rászámolást sem kerülte el. Lazok ekkor egyértelműen meg volt fogva, s talán ha nem csupán két másodperc van a szakasz végéig, a kiütés sorsára jutott volna. A pihenő azonban megmentette, s az utolsó két percet is lábon kihúzta, igaz, Mihály így is 34-13-as súlyos vereséget mért rá.

"Nagyon örülök a győzelemnek. A taktika annyi volt, hogy menjek előre keményen, ami bejött, a cseh fiú a végére nagyon elfogyott, közel volt ahhoz, hogy kiüssem" - nyilatkozta a meccs után Mihály, aki a szerdai negyeddöntőben az olasz Alessio di Savino ellen lép ringbe.

A 69 kg-ban szereplő junior világbajnok Bacskai Balázs számára jól indult a francia Jaoid Chiguer elleni összecsapás, az első menetben okosan bokszolva az elejétől vezetett és 6-5-ös előnnyel zárt. A második menet elején a Vasas öklözője tartotta előnyét, ám rendszeresen belement a francia által kezdeményezett adok-kapokba, amiben ránézésre hiába talált legalább annyiszor mint riválisa, a pontozók Chiguert értékelték jobban, így az újabb pihenőre már ő mehetett 14-9-es vezetéssel.

A folytatásban Bacskai küzdött ugyan, de riválisa jól használta ki, hogy kényszer alatt bokszol, többször megelőzte őt, így fokozatosan növelte előnyét és végül 29-15-re nyert a találkozót vérző orral záró magyar ellen. Oltványi Dávid (54 kg) után így Bacskai a második kieső.