Káoszba fulladt az olimpiai láng párizsi körútja

Vágólapra másolva!
A Tibet-barát tüntetők és a rendőrök rendszeres összecsapásai miatt többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy biztonsági buszban szállítva ért célba hétfőn, 28 kilométeres párizsi körútja után az olimpiai láng a Charléty-stadionban. A tiltakozások miatt káoszba fulladt menet utolsó szakaszait a szervezők egyszerűen törölték, és öt órakor a végcél felé irányították a biztonsági okok miatt buszban szállított fáklyát.
Vágólapra másolva!

A busz utoljára a francia nemzetgyűlés előtt állt meg, ahol valamennyi frakció részéről negyven képviselő, az épületnek a Concorde térre néző kertjében "Szabadságot Tibetnek" jelszót skandálva, majd a Marseillaise-t elénekelve fogadta az épület előtt elhaladó olimpiai lángot.

Nem sokkal korábban a kínai hatóságok kérésére, az előzetes tervekkel ellentétben nem állt meg az olimpiai láng a párizsi városházán, és elmaradt a félórásra tervezett ünnepség.

"Ragaszkodom az emberi jogokhoz és ugyanakkor az olimpiai eszme értékeihez is" - jelentette ki Bertrand Delanoe főpolgármester, miközben a fővárosi képviselők a Városháza falára kiakasztották a tibeti, valamint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezetnek az olimpiai öt karikát bilincsekként ábrázoló fekete zászlaját.

Párizs másik három szimbolikus helyére, az Eiffel-toronyra, a Champs-Elysées sugárút egyik épületére és a Notre-Dame falára is sikerült a jogvédő szervezet aktivistáinak kitűzniük a tiltakozás szimbólumaként szolgáló zászlót az olimpiai láng érkezése előtt.

Az olimpiai lángnak az Eiffel-torony és a Charléty-stadion között tervezett 28 kilométeres útvonalán reggel óta gyülekeztek a tüntetők, akik közül eddig nyolc személyt vettek őrizetbe, köztük a Párizs környéki Ile-de-France régió tanácsának Zöldekhez tartozó elnökhelyettesét, Mireille Ferrit, aki poroltóval közeledett az Eiffel-torony felé, amikor a rendőrség előállította.

Két Tibet-barát tüntető férfi tibeti zászlót lengetve feküdt az úttestre a láng érkezése előtt, de a rendőrök azonnal letartóztatták őket. Néhány perccel később az RSF két aktivistája próbálta meg a rendőrkordont átugorva a tőlük három méterre haladó lángot elérni, de a rendőrök feltartóztatták őket.

Már az olimpiai láng elindítása előtt több összetűzésre került sor rendőrök és a "Tibetben Kína által végrehajtott mészárlások" ellen tiltakozók között. A rendőrség a tibeti zászlókkal tüntetőket távozásra szólította fel, illetve arra kérte őket, hogy tegyék el a zászlókat. A kínai és a francia zászlók lengetését viszont engedélyezte a rendőrség.

Az Eiffel-toronyból délután fél egykor Stéphane Diagana volt atléta indította el a váltófutást, amelynek haladását az összetűzések folyamatosan akadályozták, s ezért a szervezők rendszeresen megállították a menetet, a fáklyát többször is eloltották, egy biztonsági buszban szállították tovább, majd kivették onnan és újraindították a nyolcvan fáklyavivő váltófutását.

Először fordult elő, hogy a kínai állami televízió, a CCTV éjszakai híradójában röviden említést tett a párizsi incidensekről, de részletekkel nem szolgált. Előtte viszont arról számolt be, hogy a "tengerentúli kínaiak, kínai diákok és Párizs lakói meleg fogadtatásban részesítették" az olimpiai lángot. Az összecsapások ellenére a párizsi útvonal mentén gyülekező kínaiak országuk zászlaját lengetve tényleg örömmel üdvözölték az olimpia legfőbb szimbólumát.

A vasárnapi londoni összetűzések után - melyek nyomán a Scotland Yard összesen 37 személyt állított elő közrend megsértése miatt - államfőknek kijáró biztonsági intézkedésekkel fogadta Párizs az olimpiai lángot: földön, égen és a Szajnán összesen háromezer rendőr vigyázta az olimpia játékok legfőbb szimbólumát. A fáklyát tartó váltófutót 200 méter hosszan egy 65 motorosból, 100 görkorcsolyás rendőrből és ugyanennyi tűzoltóból álló "biztonsági burok" vette körül. Mögöttük pedig 32 rendőrautóban 160 rendőr és egy csoport motoros biztonsági őr zárta a sort.

Az olimpiai láng hétfőn hajnalban érkezett meg Párizsba, európai körútja utolsó állomására, ahonnan az egyesült államokbeli San Franciscóba viszik tovább. A fáklya kedden hagyta el Pekinget, hogy öt kontinens 19 országának 19 városát érintve a nyári játékok előtt térjen vissza Kínába.