Londonban többször is megpróbálták eloltani az olimpiai lángot

Vágólapra másolva!
Sorozatos összecsapások kísérték az olimpiai láng vasárnapi londoni körútjának első felét; a rendőrség több személyt őrizetbe vett a Kína tibeti politikája ellen tiltakozók közül.
Vágólapra másolva!

A vártnál jóval hevesebb tiltakozások miatt Kína londoni nagykövete módosított útvonalon futott a lánggal, amelyet ünnepélyesen fogadott Gordon Brown brit kormányfő is. Az első fáklyával vasárnap Sir Steve Redgrave brit evezős olimpiai bajnok indult el az észak-londoni Wembley-stadionból, de már néhány méter után incidens zavarta meg az eseményt.

Redgrave a stadionon kívül a lángot egy fiatal sportolónőnek adta át, aki egy nyitott, emeletes londoni városnéző busszal vitte tovább az új fáklyát. Ahogy felszállt a buszra, három tiltakozó vetette utána magát, és megpróbálták kikapni a fáklyát a kezéből, vagy eloltani a lángot. A busz ajtajánál dulakodás tört ki a rendőrökkel, akik végül a három tiltakozót a földre teperték, majd elvitték.

Nem sokkal később, a Notting Hill kerület felé vezető főúton ismét több, egymást követő összecsapás zajlott le a rendőrök és a tiltakozók között; egy demonstrálónak - éppen abban a pillanatban, amikor a soros futó meggyújtotta volna a következő lángot - néhány pillanatra sikerült is megragadnia a fáklyát, mielőtt őt is leteperték volna.

Innentől a fáklyavivők és kísérőik kerékpáros rendőrök gyűrűjében indultak tovább, gyakori kényszerű megállókkal. Az egyik incidens során a tiltakozók kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sikertelenül.

Fu Jing, Kína londoni nagykövete az eredeti tervek szerint a Bloomsbury Square-en, a British Museum közelében tett volna meg egy távot a soros fáklyával, ám a lángot itt várta a legnagyobb és leghangosabb, tibeti zászlókat lengető tiltakozó tömeg. Ezért a nagykövet asszony az utolsó pillanatban eszközölt módosítás után nem itt, hanem néhány száz méterrel délebbre, a londoni kínai városrész, a Chinatown főutcáján futott végig fáklyájával. Ebben a negyedben nem volt tiltakozás, a helyi kínai lakosság éljenzéssel fogadta őt.

Az egymást váltó futók a fáklyákkal érintették a Piccadilly Circust és a Trafalgar teret, ahonnan a Whitehall kormányzati főutcáján át elérkeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalhoz. A Downing Street rácsos kapuján rendőri gyűrűbe zárva vitték be a lángot, miközben a rácson kívül folyamatosak voltak az összetűzések a rendőrség és a tüntetők között.

A Downing Street-i rezidencia előtt Gordon Brown kormányfő és Tessa Jowell sportminiszter fogadta az olimpiai fáklyát. Tessa Jowell az esemény után a BBC-nek kijelentette: az olimpiai láng fogadtatása nem jelenti azt, hogy a brit kormány pártolja Kína hozzáállását az emberi jogokhoz, vagy Tibetben alkalmazott politikáját.

Forrás: MTI

A fekete sapkás férfi próbálta meg elvenni a lángot Konnie Huq brit televíziós személyiségtől

A Wembleytől Greenwichig tartó 50 kilométeres útvonalat a Scotland Yard kétezer rendőre biztosítja. A rendőrség délutánig 18 személyt vett őrizetbe. A tiltakozók több helyen nemcsak a rendőrséggel, hanem kínai zászlókat lengető ellentüntetőkkel is szembetalálták magukat; a Trafalgar téren a rendőrségnek kellett szétválasztania a két tábort.