Póta és Zwickl már a 32 között jár az olimpiai selejtezőn

Vágólapra másolva!
Póta Georgina második mérkőzését is megnyerte, így bejutott - ráadásul csoportelsőként - a legjobb 32 közé az asztaliteniszezők Nantes-ban zajló európai olimpiai selejtezőjén. Az esti program után kiderült, hogy a csütörtöki meccsek eredményeitől függetlenül Zwickl Dániel is tagja a pénteken rajtoló főverseny mezőnyének, másodiknál rosszabb helyen ugyanis már nem végezhet a csoportjában.
Vágólapra másolva!

A női viadal második kiemeltje, a friss országos bajnok Póta a szlovén Martina Safran felett aratott kora délutáni diadala után este a szerb Ana-Maria Erdeljit verte négy játszmában, így - mivel ebben a csoportban csak ők hárman szerepeltek - megszerezte az első helyet.

Csoportgyőzelme már csak azért is fontos, mert így kiemelt lesz a főverseny első részében, amelyben már pekingi kvótákért zajlik majd a küzdelem. Póta rápihenhet a pénteki folytatásra, csütörtökön ugyanis már nem kell asztalhoz állnia.

Lovas Petra a franciák legjobbjával, Carole Grundischsal vívott nagy csatát, amelyben végül 4-3-ra alulmaradt, így neki a torna második napján nyernie kell a svéd Malin Pettersson ellen, hogy maradjon esélye - legalábbis a franciaországi viadalon - az olimpiai kvalifikációra.

Kellemes meglepetésre mindhárom magyar férfi játékos jól szerepelt, a viadal honlapja szerint az első fordulóban is két pontot szerző Zwickl Dániel csoportja leggyengébbje, a lett Matiss Burgis ellen gyűjtötte be újabb sikerét, míg a nyitókörben egyformán vereséget szenvedett Jakab János a luxemburgi Mike Bast, Zombori Dávid pedig a brit Adam Robertson ellen javított.

A négyesét jelenleg vezető Zwickl be került a legjobb 32 közé, a verseny második napján a svéd Pär Gerell ellen lép asztalhoz. Jakab az izlandi Geir Erlandsennel ki-ki meccset játszik csütörtökön, míg Zomborinak óriási bravúrra lenne szüksége a szerb Aleksandar Karakasevic ellen, hogy tovább folytathassa a játékot.

eredmények:
Férfiak, csoportmérkőzések, 1-2. forduló:
F csoport:
Zwickl Dániel - Lucjan Blaszczyk (lengyel) 4-3 (-8, 9, -10, 8, -4, 9, 10)
Matiss Burgis (lett) - Par Gerell (svéd) 4-3
Zwickl - Burgis 4-1 (-8, 10, 4, 7, 6)
Gerell - Blaszczyk 4-1
Zwickl két győzelemmel várja a csütörtöki záró fordulót, de már biztos továbbjutó.

B csoport:
Jakab János - Petr Korbel (cseh) 1-4 (-8, 9, -6, -3, -9)
Geir Erlandsen (norvég) - Mike Bast (luxemburgi) 4-0
Jakab - Bast 4-0 (5, 3, 5, 8)
Korbel - Erlandsen 4-0
Jakab 1-1 győzelemmel és vereséggel várja a csütörtöki záró fordulót.

J csoport:
Zombori Dávid - Wang Zeng Yi (lengyel) 0-4 (-4, -7, -8, -5)
Aleksandar Karakasevic (szerb) - Adam Robertson (brit) 4-1
Zombori - Robertson 4-2 (6, -8, 6, 8, -8, 7)
Karakasevic - Wang 4-1

nők, csoportmérkőzések, 1-2. forduló:
L csoport:
Lovas Petra - Assia Kassabova (bolgár) 4-0 (10, 10, 9, 9)
Caroline Grundisch (francia) - Malin Pettersson (svéd) 4-3
Lovas - Grundisch 3-4 (8, -4, 5, 9, -9, -6, -7)
Pettersson - Kassabova 4-3
Lovas 1-1 győzelemmel és vereséggel várja a csütörtöki folytatást.

B csoport:
Póta Georgina - Martina Safran (szlovén) 4-1 (6, 3, 3, -6, 2)
Póta - Anna-Marija Erdelji (szerb) 4-0 (5, 5, 5, 12)
Póta két győzelemmel megnyerte a csoportját.

A csoportselejtezőben az 1-2. helyen kell végezni a továbbjutáshoz, a verseny második, pénteken rajtoló kieséses szakasza kínálja majd a kvótaszerzés lehetőségét. Csütörtökön Zwickl és Zombori 11, Jakab 14, Lovas pedig 17 órakor játszik.