Listár Nikolett, az univerzális sprinter

Vágólapra másolva!
Három aranyérmével Listár Nikolett lett az elmúlt hét végi fedett pályás atlétikai ob legeredményesebb versenyzője, aki nemcsak 200 méteren és a 4x400-as váltóban győzött, hanem 400-on is, mégpedig az egész országos bajnokság legjobb eredményével megelőzve az ezen a távon itthon már jó ideje verhetetlen Petráhn Barbarát. S az új bajnoknő teljesítményének értékét növeli, hogy életében ötödször futott 400-on!
Vágólapra másolva!

- Eddig száz méteren és kétszázon szállította az eredményeket, nyert érmet Universiadén és U23-as Eb-n, s most kiderült, hogy négyszázon is ilyen tehetséges? - kérdeztük Listár Nikolettet, a székesfehérvári ARAK (Alba Regia Atlétikai Klub) 24 éves versenyzőjét.
- Sokan mondták, hogy érdemes lenne kipróbálnom a négyszáz métert is, és úgy látszik igazuk lett. De be kell, hogy valljam, kezdetben nagyon berzenkedtem ellene, és még most sem barátkoztam meg vele. Ugyanis ezen a távon teljesen más jellegű az edzésmunka, mint kétszázon, sokkal többet kell futni. A négyszázas edzések "fájdalmasabbak".

- Január végén egy bécsi versenyen 55,46 másodperces egyéni csúcsot ért el, pár nap múlva Budapesten 54,18-at futott, az ob-n pedig múlt szombaton 53,75-tel nyert. A javulások ütemét nézve a valenciai vb-n már 53 másodpercen belül ér célba?
- Ezt azért nem hiszem, és 53,20-szal már kiegyeznék, ugyanis az edzőm, Varga Tamás ennyit irányzott elő a számomra. Eddig egyébként azért is javíthattam ilyen gyors ütemben az egyéni legjobbamat, mert négyszáz méteren még alig versenyeztem. És még most sincs rutinom, hogyan is kellene futni ezen a távon. Mert amíg a száz és kétszáz métert végig kell nyomni, ahogy a csövön kifér, négyszázon már nagyon fontos, hogy jól osszam be az erőmet. Nem mindegy, hogyan kezdek, a fedett pályán hogy vágok be, és mennyi erőm marad a végére. Eddig jobbára arra figyeltem, hogy felvegyem az előttem futó ritmusát. Így történt az országos bajnokságon is, hiszen Barbi futott elöl, de az utolsó kanyarban sikerült megelőznöm.

- A rajt előtt hitte volna, hogy legyőzheti?
- Igen, úgy mentem oda a rajtgéphez, hogy ha törik, ha szakad, igenis magyar bajnok leszek négyszáz méteren.

- Az lett, és nem mellékesen egy általánosan elfogadott ponttáblázat alapján az egész ob legjobb eredményét érte el, amiért 150 ezer forint pénzdíjazásban is részesült, továbbá indulhat a jövő hét végi valenciai fedett pályás vb-n is. Ezt mikor tudta meg?
- Vasárnap, miután megnyertem a kétszáz métert is, odamentem az edzőmhöz, és ő említette, hogy esetleg lenne ez a lehetőség, de még semmi sem biztos. Akkor hirtelen nem is tudtam, hogy ennek örüljek-e vagy inkább mégse. Aztán amikor vége lett az ob-nek, lement az összes eredményhirdetés, és átadták a különdíjakat is, hivatalosan Mérei László szakmai igazgató közölte velem, hogy indulhatok a vb-n.

- S ennek először miért nem örült?
- Azért, mert én végül is úgy megyek a vb-re, egyedüli magyar női versenyzőként, hogy nincs vb-szintem. A szint kerek 53 másodperc, az én legjobbam a mostani 53,75, és ebből ki lehet következtetni, mi vár rám. Lehet, hogy a legrosszabbtól is hét és fél métert kapok... De ez még nem is olyan nagy gond. Viszont úgy kimenni egy világbajnokságra, hogy versenyen ott futok majd életemben hatodszor négyszer métert, fedett pályán pedig ötödször, mert ez a helyzet..., nos, azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. Ha nem is sok világversenyen indultam eddig, de néhányon már igen, és még a kedvenc távomon, a kétszáz méteren is éreztem a pszichikai nyomást. S egy vb mégiscsak egy nagyon komoly verseny. Említettem, hogy a négyszáz teljesen más, mint a kétszáz, ahol már hozzászoktam, hogy megvan a saját kis pályám, és a két vonal között futok. Négyszázon már megy a helyezkedés, a lökdösődés, a kanyarban ki kell menni a másik pályára, és ebben semmi gyakorlatom sincs. Aki már száz darab négyszáz métert futott versenyen, annak benne van a kisujjában, hogy mikor mit kell tennie. Ugyanakkor nekem lehet, hogy három másodperc is kell, mire rájövök, mi a legtökéletesebb megoldás az adott helyzetben. Ezért tartok a vb-től, de persze minden tőlem telhetőt megteszek majd.

Forrás: [origo]

- Visszakanyarodva az ob-hez, a három aranyérme közül melyiket tartja a legértékesebbnek?
- A négyszázon szerzettet. Ám a legkedvesebb az, amit a váltóval nyertünk, Nyusa Viktóriával, Turcsik Katalinnal és Zsigovics Natáliával. Amikor közösen, négyen együtt küzdünk valamiért, mindenki sokkal többet hoz ki magából, mintha csak önmagáért futna. Mert senki sem akarja a másik három munkáját elrontani. S ha együtt nyerünk, akkor az öröm is nagyobb.

- A váratlanul jött 150 ezer forintos pénzdíját mire költi?
- A felét már el is költöttem, vettem egy kerékpárt. De az edzőm megkért rá, hogy egyelőre ne használjam.

- Nehogy összetörje magát?
- Nem erről van szó. A kerékpározás nem azokat az izomcsoportokat mozgatja meg, mint amire szükségem van, és ez most a vb előtt nem tenne jót nekem. Ráadásul még eléggé hideg is van a kerékpározáshoz, így könnyen megfáznának az izületeim.

- A szezonra milyen tervei vannak még?
- A vb után kapok egy hét pihenőt, és utána elkezdünk alapozni a szabadtéri szezonra. Azt, hogy hol indulok, szerintem csak két héttel a versenyidőszak kezdete előtt beszéljük meg. Egy biztos, az olimpián szeretnék ott lenni!

- Van rá esély?
- Azt szoktam mondani, hogy mindenre van esély. Kétszáz méteren 23,20 másodperc a B szint, és a legjobban 23,19, három éve az erfurti U23-es Eb-n ezzel az idővel lettem ezüstérmes. S ha egyszer már futottam 23,19-et, akkor miért ne tudnék még egyszer?

- Más téma, de ez is izgalmas. Bő két éve ott volt a sportnapilap Bájosok Ligája elnevezésű fürdőruhás szépségversenye mezőnyében. A modell karrierje hol tart?
- Az egyszeri alkalom volt, a modellkedés egyáltalán nem az én világom, és akkor is csak az egyesületem rábeszélésére vállaltam be. Bár pozitív visszajelzéseket kaptam a képekről, szerintem úgy néztem ki, mint egy porcelánbaba, és a fotózáson úgy éreztem magam, mintha nem is én lennék. Nem csoda, hogy a fotókról a nagymamám nem is ismert rám.