Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A 19. század végén a kosárlabdázás gyors elterjedése maga után hozta az új labdajátékok felfedezését, szabályrendszerük kidolgozását.

1895-ben a Massachusetts állambeli Holyoke városában William G. Morgan döntött úgy, kifejleszt egy olyan sportágat, amely szintén a teremhez köthető, de nem kell fel-alá rohangálni.

Első lépésként a tollaslabdahálót feszítette ki a tornateremben, tanítványait két részre osztotta, s egy futball-labdát adott nekik. Morgan a játékot a "mintonette" névvel illette, szabályai a baseballéra hasonlítottak, minden csapatnak kilenc inning alatt háromszori adogató-lehetősége akadt. 1896-ban Springfieldben mutatták be hivatalosan a játékot, ott Dr. Halsted javaslatára változott a neve volleyball-ra, azaz röplabdára.

A következő évben a szabályokat már publikálták, 1912-re pedig átalakították a napjainkban hasonló mintára. 1906-ban Kubában, 1908-ban Tokióban, két évvel később Kínában és a Fülöp-szigeteken is megjelent. Érdekesség, hogy Európában az amerikai katonák terjesztették el az első világháború alatt, akik rekreációs tevékenységként űzték

Az első amerikai bajnokságot 1922-ben rendezték, ugyanebben az évben már megalakult a csehszlovák és a bolgár szövetség is. A röplabda 1928-ban, az amszterdami játékokon bemutató jelleggel megjelent, teljes jogú sportágként 1964 óta szerepel a műsorban. A férfiaknál a Szovjetunió háromszor, az Egyesült Államok kétszer nyert, legutóbb Jugoszlávia diadalmaskodott. A hölgyeknél a japán-szovjet hegemóniát 1992-ben Kuba törte meg, a legutóbbi három olimpián a karibi hölgyek legyőzhetetlennek bizonyultak.

A férfiaknál mindössze egyszer kvalifikálta magát magyar csapat, 1964-ben a Bodó Gábor, Czafik Béla, Flórián Tibor, Gálos László, Ivancsó Vilmos, Jánosi Ferenc, Lantos Csaba, Molnár István, Prouza Ottó, Tatár Mihály, Tüske Ferenc összetételű válogatott a hatodik lett.

A hölgyeknél igazi sikersportágnak számított a röplabda, az 1972-es 5. helyet követően kétszer is a negyedik lett az együttes.

a csapatok összeállításai
1972 (5. hely): Bokros Zsuzsanna, Eichler Katalin, Énekes Emőke, Fekete Judit, Gál Mária, Kiss Judit, Maklári Ilona, Radó Lucia, Schlégl Judit, Sebők Éva, Siry Emerencia, Torma Ágnes

1976 (4. hely): Bardi Györgyi, Biszku Éva, Biszku Zsuzsanna, Csapó Gabriella, Eichler Katalin, Gajdos Ágnes, Radó Lucia, Schlégl Judit, Sebők Éva, Siry Emerencia, Szloboda Zsuzsa, Torma Ágnes

1980 (4. hely): Bardi Györgyi, Csapó Gabriella, Énekes Emőke, Juhász Ágnes, Kőszegi Bernadett, Lengyel Gabriella, Pálinkás Erzsébet, Radó Lucia, Sebők Éva, Siry Emerencia, Szalonna Julianna, Torma Ágnes

Pekingben a strandröplabdázók is pályára lépnek, a sportág az 1920-as években született Kaliforniában, s csupán 1996 óta olimpiai versenyszám. A tiszta játékfelület nagysága megegyezik a fedett pálya méreteivel, azaz 18x9 méter, ehhez jön a 3 méteres kifutó. A háló magassága hölgyeknél 2,24 méter, míg a férficsapatoknál 2,43 méter. A strandröplabdát az olimpián kétfős csapatok játsszák.