Négy bokszolónk egy lépésre az olimpiától

Vágólapra másolva!
Négy magyar már biztosan érdekelt lesz a pénteki elődöntőkben a az olaszországi Roseto degli Ambruzziban zajló első európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán, hiszen Káté Gyula (64 kg) mérkőzés nélkül jutott a négy közé, Varga Miklós (60 kg) ír ellenfelét győzte le, Kalucza Norbert (51 kg) örmény riválisát múlta felül, Szili István (75 kg)  pedig moldovai bokszolót győzött le, a szerdai nap egyetlen magyar vesztese Bedák Pál (48 kg) volt.
Vágólapra másolva!

A 64 kg-ban szereplő Káté Gyula mérkőzés nélkül jutott be a legjobb négy közé az olaszországi Roseto degli Ambruzziban zajló első európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán, s így már csak egy siker választja el az ötkarikás indulástól.

A magyar csapat tájékoztatása szerint az MTK világ- és Európa-bajnoki bronzérmesének szerdai riválisa, az olasz Dario Vangeli megsérült, és emiatt visszalépett. Káté ezáltal mindössze egy lépésre van az idei olimpiától, ugyanis kategóriájában az első két helyezett szerez kvalifikációt, azaz amennyiben a pénteki elődöntőben győz, pekingi résztvevő.

Bedák Pál kikapott a negyeddöntőben, és ezzel kiesett. A 48 kg-ban világbajnoki ezüstérmes kispesti bokszoló azzal az orosz David Ajrapetyjannal került szembe, akitől a legutóbbi két világversenyen (2007-es vb, 2006-os Eb) is kikapott.

A meccs sokáig kiegyenlített küzdelmet hozott, ám a pontozók másként látták, és míg az orosznak szinte mindent jeleztek, addig Bedák ütéseinek csak kis hányadát vették észre. A többszörös magyar bajnok így gyorsan hátrányba került, és az összecsapás második felében az eredetileg tervezett taktikát feladva kellett rohamoznia, amit a kiváló ellenfél jól használt ki, így 25-9-es vereség lett a vége.

Varga Miklós nyert, így elődöntőbe jutott. A hajdúsámsoniak 60 kilós bokszolója az ír Ross Hickey ellen lépett szorítóba, s nagyszerű produkcióval, sokat ütve nyert 39-22-es pontozással. Az elmúlt években a nemzetközi porondon rendre gyengélkedő Varga eddig nagyon meggyőzően szerepel a tornán, s amennyiben a pénteki elődöntőben - a bolgár Ognyan Kolev, vagy a román Georgian Popescu ellen - is hozza ezt a formát, szintén biztosíthatja helyét a magyar olimpiai csapatban.

Az 51 kilós Kalucza Norbert az örmény Derenyik Gizlarit múlta felül remek teljesítménnyel 37-19-re. Kalucza nemcsak nagyon okosan, hanem látványosan is öklözött, végig irányította a találkozót, a nézők a mérkőzés végén felállva ünnepelték a győztest.

Szili István (75 kg) a moldovai Victor Cotiujanschii ellen győzött 22-14-es pontozással. Szili fegyelmezetten, okosan bokszolt, és bár nem volt nagy különbség az ökölvívók között, a magyar versenyző győzelme nem forgott veszélyben. Szili helyzete annyiban különbözik a többi elődöntősétől, hogy - mivel súlycsoportjában hárman szerezhetnek pekingi kvótát - egy esetleges vereség sem jelentene búcsút számára, ebben az esetben ugyanis a bronzmeccsen nyílik lehetősége a javításra s az olimpiai részvétel kiharcolására.

Ezzel a sikerrel eldőlt, hogy négy magyar már biztosan érdekelt lesz pénteken, hiszen Káté Gyula (64 kg) mérkőzés nélkül jutott a négy közé, Varga Miklós (60 kg) ír ellenfelét győzte le, Kalucza Norbert (51 kg) pedig örmény riválisát múlta felül, a nap eddigi egyetlen magyar vesztese Bedák Pál (48 kg) volt.

A magyar csapatvezetés előzetesen két olimpiai kvóta megszerzését tervezte, mivel erre négy bokszolónak van még esélye, eddig jónak mondható az együttes szereplése.