Evezés

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Feljegyzések tanúsága szerint különféle evezős viadalokat már az ókorban is rendeztek, mind a római, mind az egyiptomi és viking korszakban, ám a versenyszerű meghonosodás Angliában a Temzén történt.

A szállítás mellett ugyanis már 300 évvel korábban akadtak versenyzőszellemű egyének, s kocsmák közötti átkelés során küzdöttek egymással. A világhírű Oxford-Cambridge viadal 1829 óta tartja izgalomban a briteket.

Mindössze négy sportág büszkélkedhet a modernkori olimpiák történetében azzal, hogy minden játékon szerephez jutott. Az ötödik sportág az evezés lett volna, ám hiába szerepelt az 1896-os olimpia programjában, a rossz időjárás miatt nem rendezhették meg a viadalt. A férfiak így 1900-ban, a hölgyek 76 évvel később debütálhattak.

A sportág legnagyobb alakja kétségkívül a brit Steve Redgrave, aki öt egymást követő olimpián is aranyérmet tudott szerezni. 1984-ben kormányos négyesben lett első, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban a kormányos nélküli kettest erősítette, majd Sydneyben, 38 évesen a kormányos nélküli négyesben nyert aranyat.

A nőknél a román Elisabetha Lipa-Oleniuc még Redgrave-en is túltesz, miután öt aranyat, két ezüstöt és egy bronzot szerzett az olimpiákon, az első diadalát még 1984-ben aratta kétpárban, Athénban, azaz 20 évvel az első olimpiai részvétele után, pedig a nyolcasok versenyében állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Ami a magyar sikereket illeti: egyetlen ezüstérmünket a kormányos nélküli négyes 1968-ban szerezte, Levitzky Károly egypárevezősként (1908), míg a Szendey Antal, Zsitnik Béla, Zimonyi Róbert trió kormányos kettesben (1948) lett bronzérmes.