Vágólapra másolva!
Egy pekingi aranyérem 20 millió forintot ér, vagyis adómentesen ennyi pénzt kap az a sportoló, aki a 2008-as ötkarikás játékokon az első helyen végez - jelentette be Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára a kormány olimpiai jutalmazást érintő döntését bejelentve a kormányszóvivői tájékoztatón. A szakállamtitkár tájékoztatása szerint egy ezüstéremért 18, bronzéremért 14 millió forint jár.
Vágólapra másolva!

Elbert Gábor elmondta azt is, a csapatsportban elért aranyéremért átlagosan 12 millió forintot kaphat egy sportoló. Ezüstéremért ennek az összegnek 90, bronzérem esetén 70 százaléka illeti a csapat tagját.

A sportszakállamtitkár kitért arra is, hogy az olimpián 8. helyezést elért sportoló jutalma 2 millió, csapatsportban 1,7 millió forint. Amennyi pénzt eredményességével összegyűjt ily módon egy sportág, annak az összegnek a 60 százaléka jut az edzőkre és a szakemberekre, vagyis ezt az adott sportágban szabadon döntik el, hogyan használják fel - említette Elbert Gábor.

A politikus a kormánydöntés ismertetésekor kitért arra, hogy az olimpiai jutalmak összege a 2004-es athéni olimpiai jutalom kétszerese. Ez a jutalmazás nem csak a 2008-as pekingi olimpiára, hanem a paralimpiára és a 2010-es vancouveri téli olimpiára is érvényes - mondta Elbert Gábor.

Angyal Zoltán, a Pekingben a remények szerint ismét "zászlóshajóként" teljesítő kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya örömét fejezte ki a jutalmak mértékének hallatán, szerinte ezek az összegek reálisak. "Fantasztikus előrelépésnek tartom, hogy a majdani győztesek a dupláját kapják az athéni javadalmazásnak, és a csapattagok is tisztességes pénzjutalomban részesülnek. Külön öröm számomra, hogy az edzők díjazása is növekszik, és nem csak azért, mert magam is tréner vagyok, hanem mert így a szakemberek megbecsülése közeledik a versenyzőkéhez. Ezt meg is érdemlik, hiszen van köztük olyan, aki három generáción át nevel bajnokokat. Összességében tisztességesnek tartom a pénzjutalmak mértékét."

Hajdu János, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szintén üdvözölte a döntést: "Jól hangzik az összeg, de erre gondolni sem szabad. Az olimpiai aranyérem eszmei értéke felbecsülhetetlen. Anyagias világban élünk, nem baj, ha jutalmazzák a teljesítményt, a világra szóló sikereket. Szerencsére olimpiai bajnokainkat megbecsülik, életük végéig járandóságot kapnak, a legjobbaknak, leghíresebbeknek szobrot emelnek. Ha ezek mellett még pénz is akad, nem baj, hiszen a sportolóknak és élniük kell valamiből."

Kemény Dénes, a kétszeres olimpiai bajnok, ötkarikás címvédő férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya ekképp nyilatkozott: "Tartom magam ahhoz, amit két hete az olimpiai jutalmazás tárgyában mondtam, vagyis mi soha nem foglalkoztunk azzal, mekkora a prémium összege. A jutalom nagyságát mindig tudomásul vettük, sőt a versenyek előtt nem is igazán foglalkoztunk vele, és ez a helyzet most is. A csapattal együtt dolgozunk, készülünk, mi a munkával vagyunk elfoglalva, mert az a célunk, hogy a pekingi olimpián is minél több örömöt szerezzünk az értünk szorítóknak."

Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó: "Jó dolog, hogy így emelik a díjazást. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kiemelkedő eredmények eléréséhez teljes ember kell, az edzések mellett nem jut idő másra. Én magam például elvégeztem a TF-et, a tanári és szakedzői szakot is, szívesen maradnék a sportban, foglalkoznék gyerekekkel, de nem vagyok meggyőződve, hogy ebből tisztességesen meg lehetne élni. Valami mást is kellene csinálni, annak az előkészítésére pedig nincs idő a sportpályafutás alatt."

Nemcsik Zsolt, az athéni játékokon ezüstérmes kardozó: "Nem feltétlenül a pénz a legnagyobb motiváció egy sportoló számára, aki egész életében az olimpiára készül, de azzal, hogy az athéni összegeket duplájára emelték, ez teljesen korrekt hozzáállás a kormány részéről. Így jobban megbecsülik a sportolókat, bár hallottam olyan vélekedéseket, hogy miért kell ennyi pénzt adni. Az edzők esetében én jobbnak látom a versenyzőkhöz kötött jutalmazást."

Bánki Erik, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta: jelentősen rontja a versenyzők felkészülési esélyeit és a versenyben elért pozícióikat, hogy a kormány nominál értékben csak a 2000-es sydneyi olimpia felkészülési összegét tudja biztosítani. Szerinte az az "injekció", amit a kormány az elmúlt év végén és idén próbál adni, már nagyon későn jön. "A sportot támogató politikára lenne szükség, remélem, hogy Peking után ebben lesz változás" - fogalmazott a fideszes politikus.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke: "Nagyon örülünk ennek a döntésnek, a jutalmazás mértéke felülmúlja az előzetes várakozásainkat. A paralimpia az olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye, a mai döntéssel ez hivatalosan is megerősítést nyert. Ezek az összegek kellő motivációt jelentenek valamennyi paralimpikon számára, hogy a nehezebb felkészülési körülmények között is a maximumot hozzák ki magukból. A következő lépés lehetne a közeledésben az épekhez, ha a mi versenyzőink is közel azonos feltételek mellett készülhetnének a játékokra."

Schmitt Pál, a MOB elnöke: "Örülök, hogy a döntéshozók sokkal bőkezűbbek voltak, mint négy évvel ezelőtt, és az pedig külön kiemelendő, hogy az edzőket is munkájukhoz méltó megbecsülésben kívánják részesíteni. A 20 millió forint már egy olyan összeg, amely közelít ahhoz az elismeréshez, amely egy olimpiai bajnoki cím után jár, hiszen ne feledjük, egy ötkarikás aranyérem az esetek többségében egy sportoló életművének számít. Az illetékeseknek tehát egy életművet kell megfelelően értékelniük. Ez esetünkben azért is fontos, mert számos magyar sikersportágban az olimpia az egyetlen esemény, amelyen egy sportoló megalapozhatja a további életét. Bízom abban, hogy olimpikonjaink szép kihívás elé állítják a kormányzatot, amikor majd a jutalmak átutalásáról kell intézkedni."