Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán viszi a magyar zászlót a pekingi játékok augusztus 8-ai megnyitó-ünnepségén, az április 26-án esedékes ünnepélyes fogadalomtételen pedig az olimpiai bajnok sportlövő, Igaly Diana, valamint egy, a jövő héten kijelölendő vízilabdázó mondja majd az esküt - többek között erről is döntött a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége tatai kihelyezett ülésén.
Vágólapra másolva!

A grémium először átfogó tájékoztatót kapott Mártha Dezsőtől, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Tanács (NDKT) elnökétől és Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetőjétől.

Az NDKT vezetője bejelentette, hogy valamennyi, kvótát szerzett magyar sportolót legalább négyszer ellenőriznek az olimpia rajtjáig - ami nemzetközi összevetésben is példátlan volumenű kontroll.

"Célkitűzésünk: tegyünk meg többet, mint ami elvárható" - összegezett Mártha Dezső. Tiszeker Ágnes jelezte, továbbra is akad több sportoló, aki nem veszi komolyan a holléti nyilvántartás vezetését - a MOB elnöksége ezért újabb szigorítást rendelt el. Kamuti Jenő főtitkár indítványára elfogadták, hogy annak az olimpiai kerettagnak, akit nem találnak az előre megadott helyen a doppingellenőrök, 48 órán belül jelentkeznie kell a MACS-irodában doppingvizsgálatra, ellenkező esetben súlyos szankciókkal, akár az olimpiai csapatból történő kizárással is számolnia kell.

Schmitt Pál újból nyomatékosította: milliós nagyságrendű anyagi veszteséget okoz a MOB-nak az, hogy a tavaly elfogadott, állami költségvetés által garantált 430 millió forintos olimpiai részvételi támogatás nemhogy nem érkezett meg a MOB-ba, de még szerződés sincs róla.

"Február vége van, nekünk egy sor dolgot már ki kellett fizetnünk, és ott tartunk, hogy hitelt kell felvennünk a további kiadásaink fedezetére, amíg az állami pénz nem érkezik meg" - közölte az elnök, jelezve, hogy így kamatbevétel helyett kamatkiadásokkal kell számolni.

"A Magyar Olimpiai Bizottság már a tervezésnél pontosan tudta, hogy ez az összeg csak a támogatási rendelet február végén esedékes megszületése után, azaz márciusban vagy áprilisban érkezik meg hozzá" - reagált az MTI érdeklődésére Elbert Gábor sportszakállamtitkár, hangsúlyozva, hogy: "Ez a részvételi támogatás, a felkészülésre biztosított 1 milliárd 280 millió forintot - a rendszerváltás óta eltelt időt alapul véve példátlanul korán - már december és január folyamán megkapták a sportági szövetségek, ezt még a 2007-es költségvetésből biztosítottuk."

Schmitt Pál ugyanakkor bejelentette, hogy elfogadta a MOB meghívását az ünnepélyes eskütételre Sólyom László köztársasági elnök, aki szólni is kíván majd a csapattagokhoz. Ezután ifj. Török Ottó, a NUSI főigazgatója tájékoztatta az elnökséget az olimpiai felkészülés fő színterét adó nemzeti sportközpontok helyzetéről.

Elmondása szerint folyamatosan fejlesztik a létesítményeket - többéves kívánságnak eleget téve nemsokára kész a tatai edzőtábor főépületének légkondicionálása -, igyekeznek eszközbeszerzésekkel segíteni a sportágak felkészülését, és rugalmasak az étrend összeállításánál is.

Végül örömmel jelentette be, hogy sikerült megmenteni a mátraházi edzőtábort, nem fogják privatizálni, az újjáépítést követően ismét a magyar sportot szolgálja majd a létesítmény. Török Ottó végül két felajánlást tett: a pekingi olimpiai érmesei grátisz belépőt kapnak a Nemzeti Sportuszodákba, a korábbi olimpiák bajnokai pedig - afféle nosztalgia gyanánt - ingyen tölthetik el a hétvégéket partnerükkel a tatai edzőtábor szállodájában.

Schmitt Pál MOB-elnök megköszönte az ajándékot, de nem csak ezek ellentételezéseként jelentette be, hogy a főigazgatót, valamint az olimpiai edzőtáborok vezetőit a sportolóknak nyújtott támogatás elismeréseképpen vendégül látják a pekingi játékokon. Végül az elnökség rendkívüli támogatásokról döntött: ezek közül kiemelkedik az atlétikai szövetségnek megszavazott 7 millió forint, amely az új vezetés újrakezdését hivatott megkönnyíteni.

Az ülést követően Schmitt Pál a család képviselőivel és az elnökség tagjaival közösen leplezte le dr. Csanádi Árpád emléktábláját, amelyet a MOB egykori főtitkára, a NOB egykori sportigazgatója halálának 25. évfordulóján avattak fel a róla elnevezett teremben.