Valószínűtlen a koszovói csapat pekingi részvétele

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontja szerint kevés az esély arra, hogy a függetlenségét vasárnap kikiáltó Koszovó saját csapattal vehessen részt a pekingi nyári játékokon.
Vágólapra másolva!

Emmanuelle Moreau NOB-szóvivő arról számolt be, hogy Koszovó függetlenségét előbb el kell ismernie az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ), majd létre kell hozni egy nemzeti olimpiai bizottságot, továbbá több olyan sportszövetséget is működtetni kell, amely nemzetközi szövetségnek a tagja.

Ha majd ezek a feltételek fennállnak, a NOB végrehajtó bizottsága olimpiai státuszt adhat Koszovónak. A végleges tagfelvételről a közgyűlés dönt.

"Nagyon rövid az idő az olimpiáig, így valószínűtlen, hogy koszovói színekben szerepelhessenek versenyzők Pekingben" - fogalmazott telefoninterjúban Moreau.

Öt albán nemzetiségű koszovói ökölvívó bízik abban, hogy képviselheti hazáját Pekingben. A jelenlegi állás szerint azonban inkább arra nyílik esély, hogy koszovói sportolók függetlenként, az olimpiai zászló alatt vegyenek részt a játékokon.