Újságírói aggályok a pekingi olimpia kapcsán

Vágólapra másolva!
Korlátozott internet-hozzáférés, a láng útjának végigkövetésével kapcsolatos nehézségek, újságírók rendőri zaklatása - többek között ezeket az aggályokat fogalmazták meg a jövő évi olimpiával összefüggésben a nemzetközi újságírás Pekingben összegyűlt képviselői.
Vágólapra másolva!

A majdani házigazdák ugyanakkor hangsúlyozták, a játékokra érkező mintegy 20 ezer újságíró, tudósító teljes szabadságban végezheti munkáját az olimpia idején és politikai, társadalmi, gazdasági aspektusokról is minden korlátozás nélkül beszámolhat.

Liu Csing-min, a kínai főváros alpolgármestere, egyben a szervezőbizottság (BOCOG) alelnöke igyekezett megnyugtatni a média Pekingben tanácskozó 330 képviselőjét.

"Felül fogjuk vizsgálni intézkedési tervünket, és ha kell, módosításokat is eszközölünk, hogy javítsuk a feltételeket, elsimítsuk a nézetkülönbségeket, vagyis, hogy a lehető legjobban kiszolgáljuk a sajtót" - mondta.

"Senki nem kapott konkrét válaszokat" - vélekedett ugyanakkor az egyik résztvevő, aki szerint továbbra is komoly probléma, hogy nincs meg az összhang, nem működik a koordináció a központi kormányzat, valamint helyi a rendőri erők és biztonsági szervek vezetői között.

Forrás: MTI

Egy biztos - nagy a készülődés

A média jelenleg is Kínában tevékenykedő képviselői arra panaszkodnak, hogy még mindig gyakran zaklatják, hallgatják ki őket és az sem ritka, hogy bizonyos ideig a rendőrség "vendégszeretetét" kell élvezniük, amikor Pekingen kívül dolgoznak. Mindez szerintük már csak azért is aggasztó, mert kilenc hónapja érvényben van az a szabály, melynek értelmében szabadon utazhatnak az országban. Szun Vej-csia, a BOCOG sajtófelelőse viszont úgy vélekedett, sokat javult a helyzet e téren.

Az olimpiai láng követésével kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy az érdeklődő újságíróknak valamennyi érintett tartományban külön kell engedélyért folyamodniuk, amit meglehetősen bürokratikus előírásnak vélnek, ráadásul az eljárás rendkívül időigényes is.

"Normális esetben a láng követéséhez egyetlen akkreditációra van szükség" - méltatlankodott az egyik amerikai újságíró.

"Nem az történik, amit szeretnénk" - vélekedett Anthony Edgar, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sajtófelelőse. "Nagyon bonyolult a folyamat, ezzel a koordinációs bizottságnak foglalkoznia kell majd."

Az internet-hozzáféréssel kapcsolatban sem kaptak megnyugtató válaszokat az újságírók. Kínában korlátozzák számos oldal elérését, így többek között a BBC-ét, vagy jogvédő szervezetekét.

"Praktikus hozzáférést biztosítunk a játékok lefedéséhez" - közölte talányosan Szun Vej-csia.