3560 kilométert futott egy nyolcéves lány

Vágólapra másolva!
3560 kilométeres futás után megérkezett Pekingbe az a 8 éves kislány, aki a felnőttek számára is rendkívülinek számító sportteljesítménnyel népszerűsítette a pekingi olimpiát. A bírálók bántalmazással vádolják a lány apját, aki szerintük veszélyeztette gyermeke egészségét.
Vágólapra másolva!

Csang Huj-min Kína déli részéből, a Hajnan szigettartományban található Szanja településről július 3-án indult apjával, aki motoros kerékpáron követte őt. A nyolcéves futónő a Pekingbe vezető 3560 kilométeres távot napi 65 kilométer futással 55 nap alatt tette meg, a kínai fővárosba végül szombaton érkeztek meg.

Csang a felkészülés alatt minden nap hajnali fél háromkor kelt, hogy a másfélszeres maratoni távnak megfelelő távolságot képes legyen lefutni. A helyi média és számos szakértő azonban a lány apját a gyermekével való rossz bánásmód miatt vádolja, szerintük ugyanis ilyen hosszú futás már egészségtelen a lány szervezetére nézve, és a növekedését is károsan befolyásolhatja.

"A szórakozást az edzéssel mixeltem, ráadásul a lányom szeret futni. Nem én erőltettem rá az akaratomat" - mondta Csang Csien-min 55 éves üzletember, aki maga is amatőr futó.

"Az ország dicsőségéért még nagy árat fizetve is érdemes áldozatokat hozni" - tette hozzá. Csang felesége elsősorban azért vált el tőle, mert ellenezte a módszert, amellyel a lányát edzette - adta hírül a Beijing News pekingi napilap.