Hat osztrákot örökre kizártak az olimpiáról

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete hat osztrák sportolót örökre kizárt az ötkarikás játékokról a tavalyi, torinói téli olimpián történt doppingbotrány miatt.
Vágólapra másolva!

"Bizonyos eszközöknek már a birtoklása is szabálysértésnek minősül. Ebben az esetben ráadásul a sportolók együtt laktak, és szálláshelyükön jelentős mennyiségű vértasakot valamint hemoglobinszint-mérő készüléket találtak a nyomozók" - jelentette be Jacques Rogge NOB-elnök pekingi sajtótájékoztatóján.

Heinz Jungwirth, az Osztrák Olimpiai Bizottság főtitkára annyit mondott, hogy elfogadják az ítéletet, egyúttal elárulta, a hat érintett sífutó és sílövő valamennyi torinói eredményét törölte a NOB.

Wolfgang Perner, Wolfgang Rottmann biatlonos, illetve Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder és Roland Diethart sífutó többé nem indulhat olimpián.

Közülük Perner és Rottmann a legismertebbek, előbbi olimpiai bronzérmes volt Salt Lake Cityben, de nyert Világkupa-futamot is, míg utóbbi 2000-ben 20 kilométeren világbajnok lett. A sífutók közül Eder számított a legjobbnak, ő az idei vb-n 15 km-en lett negyedik.

Az ügy előzménye, hogy Walter Mayer, a sílövő-válogatott korábbi edzője nem lehetett ott hivatalosan a torinói téli olimpián, mert 2002-ben, Salt Lake Cityben részese volt egy vérátömlesztéses doppingügynek, ő azonban meglátogatta az osztrák sícsapatot. Ezt követően az olasz rendőrség két házkutatást is tartott a válogatott szállásán, az akciók során 100 injekciós tűt, 30 kisebb csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglalt le.

Az eset után Rottmann és Perner elhagyta az osztrákok szállását és hazautazott. Az Osztrák Olimpiai Bizottság kizárta őket a csapatból, mert engedély nélkül távoztak, ráadásul gyanúba keveredtek, hogy a razzia során egyikük kidobott egy nejlonzacskót az ablakon, amikor a rendőrök megérkeztek.