Peking a cél a női kosarasoknál

Vágólapra másolva!
Sosem látott összefogásról számolt be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportági egyeztetésen a kosárlabda-szövetség vezérkara. Elhangzott: a női válogatott célja a pekingi részvétel kiharcolása.
Vágólapra másolva!

A kétharmados többséggel megválasztott új vezetésről Berényi János elnök elmondta: csak olyanok irányítják a sportágat, akiket ő személyesen kért fel a posztra.

"Végre nagy az összefogás, és így hosszútávra tervezhetünk, többek között azzal is számolunk, hogy a lányok már most kiharcolják az olimpiai részvételt, míg a fiúknál Londont céloztuk meg elsősorban" - mondta Berényi János, aki emlékeztetett arra, hogy a hölgyeknél 1980-ban, az uraknál pedig 1964-ben dobtunk kosárra utoljára ötkarikás eseményen.

Berényi saját tapasztalataira alapozva kijelentette, hogy új éra vette kezdetét: "Iszonyatos erő van ebben a sportágban. Nemrég választottak meg, csupán néhány városban jártam, de mindenütt a polgármester fogadott, a helyi média hatalmas figyelmet szentelt pusztán a látogatásnak."

Az elnök szerint azért is fontos a 2008-as pekingi részvétel kiharcolása, mert itthon nagyon olimpiacentrikus a sportközvélemény, "aki kint van, az számít, aki nincs kint, az a futottak még kategóriába tartozik." Sterbenz Tamás főtitkár, szakmai alelnök szerint a nőknél reális esély van a pekingi kvalifikációra, a férfiaknál London lehet inkább a cél.

"A lányoknál a nagy generációnak vannak klubsikerei, de a felnőtt karrierjük egy olimpiai szerepléssel válna teljessé. Ezt ők is tudják, és mindent meg is fognak tenni ennek érdekében" - szögezte le Sterbenz (aki nemrég még a női együttes szakvezetője volt).

A főtitkár úgy vélte, korábban csak névleges támogatást kapott a válogatott, ezért csúsztak le az eddigi legnagyobb esélyükről, az athéni játékokról, mindazonáltal meggyőződése, most a teljes csapat képes lesz az első öt közé kerülni az Európa-bajnokságon, amivel megnyílna az út Peking felé. Sterbenz jelezte, egy eredményes új generáció is felnövőben van, az utóbbi években az utánpótlás-válogatottak rendszeresen 2-4. helyen végeztek a kontinensviadalokon, az U20-as csapat pedig idén világbajnokságon szerepel, amire korábban nemigen volt példa.

Bencze Tamás, a női együttes új szövetségi kapitánya a pekingi esélyek konkrét felvázolásánál elmondta, először Eb-pótselejtezőt kell vívni Izrael és Bulgária ellen, ami megoldható feladat, majd az olaszországi Eb helyszínén jön egy második kör a csehek, a törökök és a lettek ellen a továbbjutásért. "A csehek ellen jelenleg nincs sok esélyünk, a másik két gárda ellen viszont igenis van, második továbbjutóként pedig jó esélyünk lehet a legjobb öt közé kerülésre az Eb-n" - magyarázta Bencze Tamás.

Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója felvetette, hogy a túl sok külföldi mellett mennyire jutnak szóhoz a tehetséges fiatalok. Sterbenz Tamás jelezte, a férfiaknál már készül az új versenykiírás, melynek értelmében jövőre egy magyarnak mindig pályán kell lennie, ami fontos előrelépés a jelenlegi helyzethez képest - a végcél pedig az, hogy 2-3 külföldinél ne legyen több a csapatoknál, csak abban az esetben, ha a nőkhöz hasonlóan az európai élmezőnyben való szereplés a cél.