Tagscherer Zoltán nem sprintelt elég gyorsan

Vágólapra másolva!
Tagscherer Zoltán a 44. helyen végzett a sífutók egyéni sprint számában a torinói téli olimpián, ám ez a teljesítmény nem volt elegendő, hogy bejusson a 30-as negyeddöntőbe. A férfiaknál Björn Lind révén svéd, míg a nőknél Chandra Crawfordnak köszönhetően kanadai siker született.
Vágólapra másolva!

A kvalifikációt egy 1,2 km-es pályán tartották egyéni időfutam formájában. A 80 résztvevő 15 másodpercenként indult, és a magyar versenyző 54.-ként vágott neki a távnak. Az ideje 2:22.69 perc volt, és az éppen továbbjutó svájci Christoph Eigenmanntól csupán 2,23 másodperc választotta el.

"Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, hiszen eredetileg a legjobb hatvan között szerettem volna végezni. Remek erőben éreztem magam, jó volt a léc is, felgyógyultam a betegségemből, és az utolsó számomban jól akartam menni. Kemény verseny volt, éreztem, hogy van esélyem egy szép eredmény elérésére. Ezzel együtt bravúrra és szerencsére is szükségem lett volna, hogy még előrébb végezzek. Nincs miért szégyenkeznem, magyar versenyző még soha sem jutott a legjobb harminc közé ilyen lebonyolítási rendszerben. Az igazság az, hogy ez a két másodperc hátrány nem tűnik soknak, de valójában ez közel 20 méter 1,2 km-en" - mondta Tagscherer Zoltán, aki a múlt pénteki, 15 km-es klasszikus stílusú viadalon a 99 fős mezőnyben a 77. volt.

Hozzátette: ugyan Salt Lake Cityben sprintben egy kizárás után a 39. lett, ám azóta az erős nemzetek külön specialistákat nevelnek erre a számra, akik kizárólag itt indulnak, így még nehezebb jó eredményt elérni. A mostani sprintben Gyenesei Leila is indulni szeretett volna, ám orvosai tanácsára kihagyta ezt a számot, ugyanis a múlt csütörtöki 10 km-es versenyen úgy lett 69., hogy a célba érkezéskor elájult, és testhőmérséklete 34 Celsius-fokra hűlt le.

A versenyben a férfiaknál Björn Lind révén svéd, míg a nőknél Chandra Crawfordnak köszönhetően kanadai siker született. Előbbi győzelme semmiképpen sem meglepő, mert elsősorban a svéd klasszisokat tartották esélyesnek. Ennek megfelelően harmadikként Lind honfitársa, Thobias Fredriksson is dobogóra állhat, második pedig a francia Roddy Darragon lett. A négy éve aranyérmes, most is favoritnak tartott norvég Tor Arne Hetland az elődöntőben elesett, így minden esélyét elvesztette, hogy megvédje címét.

A nőknél nagy meglepetés a 22 éves Crawford diadala, mivel korábban egyetlen jelentősebb viadalon sem sikerült nyernie. Mögötte a legutóbbi világbajnokságon ebben a számban második német Claudia Künzel és az orosz Alena Zidko végzett.

sífutás, férfi sprint:
1. Björn Lind (Svédország) 2:26.5 perc
2. Roddy Darragon (Franciaország) 2:27.1
3. Thobias Fredriksson (Svédország) 2:27.8
4. Cristian Zorzi (Olaszország) 2:31.7

sífutás, női sprint:
1. Chandra Crawford (Kanada) 2:12.3 perc
2. Claudia Künzel (Németország) 2:13.0
3. Alena Sidko (Oroszország) 2:13.2
4. Beckie Scott (Kanada) 2:14.7