Társoldalunk:

1998 - Nagano

2006.01.30. 11:33
Tizennégy sportág 68 versenyszámával, 72 nemzet részvételével a múlt század utolsó téli olimpiáját a japán fővárostól, Tokiótól 90 percnyi utazásra rendezték. Naganóban olyan sportágak is megjelentek, mint a curling (csúszókorong), a snowboard, de érmet osztottak női jégkorongban is. És amiben a mai napig rekordtartó a japán város: ez a legdélibb helyszín, ahol valaha téli olimpiát rendeztek.

A rendezést egyetlen aprócska kritika illette a versenyek során, az, hogy a versenyhelyszínek kicsit messze estek egymástól, ezeket Nagano 30 kilométeres körzetében bonyolították le. A világ eddigi legnagyobb játékán 72 ország 2176 versenyzője indult.

A férfiaknál a norvég Björn Daehlie három aranyával csúcstartó, sőt ezzel ő minden idők legeredményesebb téli sportolója is. Az összes érmet tekintve tizenkettőt (8 arany, 4 ezüst) gyűjtött, hárommal többet, mind az örökranglistán mögötte álló egykori kiváló svéd sífutó Sixten Jernberg. Nyolc aranyérme is kettővel több, mint a két szovjet-orosz, Ljubov Jegorova (sífutás) és Lídija Szkoblikova (gyorskorcsolya) mérlege.

A duplázók mezőnye sem áll kisebb nevekből: az orosz Larissza Lazutyina sífutásban, a holland Marianne Timmer és Gianni Romme gyorskorcsolyázásban, a német Katja Seizinger lesiklásban és kombinációban, a norvég Bjarte Engen Vik az északi összetett egyéni és csapatszámában, a dél-koreai Csun Li-Kjung rövidpályás gyorskorcsolyában, míg az osztrák Hermann Maier az óriásműlesiklásban és a szuper-óriásműlesiklásban is nemzete "aranyoskája" lett.

1998. február 7-22., Nagano
72 ország, 2176 induló (1389 férfi, 787 nő)
14 sportág, 68 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye:
1. Németország (12 arany, 9 ezüst, 8 bronz)
2. Norvégia (10 arany, 10 ezüst, 5 bronz)
3. Oroszország (9 arany, 6 ezüst, 3 bronz)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
Larissza Lazutyina (orosz, északi sí) 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Björn Daehlie (norvég, északi sí) 3 arany, 1 ezüst
Katja Seizinger (német, alpesi sí) 2 arany, 1 bronz
Csun Li-Kjung (dél-koreai, rövidpályás gyorskorcsolya) 2 arany, 1 bronz


Maier külön is említést érdemel, hiszen orvosilag is bravúrt hajtott végre. Naganóban egész egyszerűen szembeszállt az orvostudománnyal: a lesiklás során hatalmasat bukott, két védőhálót is átszakítva komoly agyrázkódást szenvedett. Három nappal később azonban ismét versenybe szállt, és ha már "arra járt", előbb szuper-óriásműlesiklásban, majd óriásműlesiklásban is olimpiai bajnok lett. Hihetetlen!

Balszerencsésebb minden idők legjobb jégkorongozója, Wayne Gretzky. Naganóban a profik is játszhattak, ennek ellenére a kanadai válogatott még Gretzky segítségével sem jutott dobogóra. Győzött Csehország, amely felejthetetlen döntőben 1-0-ra verte Oroszországot. A hölgyeknél az Egyesült Államok százszázalékos teljesítménnyel diadalmaskodott.

A debütáló sportágak között a legnagyobb visszhangot a snowboard váltott ki. A sportág első olimpiai bajnoka páros szlalomban a kanadai Ross Rebagliati lett, akinél a doppingvizsgálat marihuánát mutatott ki a szervezetésben, emiatt előbb megfosztották címétől, majd visszakapta érmét. A NOB ugyanis elfogadta érvelését, s elismerte, valószínűleg nem volt összefüggés sportteljesítménye a kábítószer használata között. A hölgyek hasonló versenyszámát a francia Karine Ruby nyerte, míg félcső-kategóriában a svájci Gian Simmen és a német Nicola Thorst lett az első.

Curlingben a svájci férfiak és a kanadai hölgyek csúsztattak a legjobban, szánkózásban a német Georg Hackl zsinórban harmadszor nyert. Bobosaink 1995-ben négyes bobra váltottak, ez Naganóban a 24. helyhez volt elegendő.

A műkorcsolya-versenyeken a 15 esztendős amerikai Tara Lipinski minden idők legfiatalabb aranyérmes lett, Sebestyén Júlia a 14. helyen zárt, Czakó Krisztina a helyszínen visszalépett. A férfiaknál az orosz Ilja Kulik nyert, Vidrai Szabolcs a 13. lett.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK