1980 - Lake Placid

Vágólapra másolva!
A New York állambeli Lake Placid nem a kis távolságok olimpiája volt: negyvennyolc évvel az első ottani játékok után a sportolók és az újságírók is panaszkodtak a hosszú sétákra (néha egy órába telt eljutni a központból a verseny helyszínére), s nem kevésbé a puritán szállásra, amely a játékok után fiatalkorúak javítóintézetéül szolgált.
Vágólapra másolva!

Kisebb problémát ugyan jelentett, hogy hóhiány miatt előbb műhavat szórtak szét a pályán (csak ennek a költsége ötmillió dollárba került!), majd amikor leesett a rendes hó, akkor összekeveredve a mű hóval, érdekes "elegyet" alkotott.

Nehéz kiválasztani, kik voltak a játékok igazi hősei. Egy biztos, a gyorskorcsolyázó Eric Heiden mellett (aki elképesztő teljesítménnyel mind az öt számban diadalmaskodott) az amerikai jégkorong-válogatott alkotott maradandót.

Miracle on Ice, azaz "Csoda a jégen" - ekként vonult be az amerikai sporthistóriába az 1980-as amatőr válogatott valószínűtlen olimpiai bajnoki diadala. Az együttestől már az is nagy eredmény volt, hogy eljutott az elődöntőbe, igaz, addig 2-2-t játszott Svédországgal, s 7-3-ra legyőzte a már akkor is erős csapattal bíró Csehszlovákiát. A legjobb négy között azonban Szovjetunió következett, az az együttes, amellyel az olimpia előtt pár nappal felkészülési meccset vívott az USA, s sima, 10-3-s vereséget szenvedett.

1980. február 12-24., Lake Placid
37 ország, 1072 induló (839 férfi, 233 nő)
8 sportág, 38 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye:
1. Szovjetunió (10 arany, 6 ezüst, 6 bronz)
2. NDK (9 arany, 7 ezüst, 7 bronz)
3. USA (6 arany, 4 ezüst, 2 bronz)
...15. Magyarország (1 ezüst)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
Eric Heiden (amerikai, gyorskorcsolya) 5 arany
Nyikolaj Szimjatov (szovjet, északisí) 3 arany
Hanni Wenzel (liechtensteini, alpesisí) 2 arany, 1 ezüst
Anatolij Aljabijev (szovjet, biatlon) 2 arany, 1 bronz
Barbara Petzold (NDK-beli, északisí) 2 arany
Ingemar Stenmark (svéd, alpesi sí) 2 arany




Az amerikai csapat névsora: Jim Craig, Steve Janaszak, Bill Baker, Dave Christian, Ken Morrow, Jack O'Callahan, Mike Ramsey, Bob Suter, Neal Broten, Steve Christoff, Mike Eruzione, John Harrington, Mark Johnson, Rob McClanahan, Mark Pavelich, Buzz Schneider,
Dave Silk, Eric Strobel, Phil Verchota, Mark Wells.

A siker értékére és jelentőségére jellemző, hogy a 2002-es, Salt Lake City-i olimpián a csapat egységesen lobbantotta lángra az olimpia fáklyát, s hogy 2004. február 6-n, éppen az aktuális All Star-hétvégén mutatták be a Disney-produkcióban elkészül "Miracle", azaz "Csoda" című filmet.

A világpolitikai helyzet (Afganisztán szovjet megszállása) miatt a győzelem egy átlag amerikai polgár számára még Heiden parádéjánál is többet ért. Ennek ellenére, megszívlelendő módon a közönség díjazta a sportteljesítményeket, és hatalmas tapssal jutalmazta az Irina Rodnyina, Alekszander Zajcev műkorcsolyázó párost. Főleg Rodnyinát, aki Alekszej Uljanovval elért 1972-es sikerét még kétszer megismételte Zajcevvel is. Ha hozzáadjuk 10 világbajnoki címét, akkor minden idők legsikeresebb műkorcsolyázónőjét ismerhetjük meg személyében.

Jégtáncban a magyar Regőczy Krisztina, Sallai András kettős csalással csupán második lett, nyert a szovjet Natalija Linyicsuk, Gennagyij Karponoszov duó. Ami elégtétel lehet: néhány héttel később a dortmundi vb-n Regőczyék világbajnokok lettek.

A játékok legbalszerencsésebb versenyzője a finn Juha Mieto lett, aki a 15 km-es sífutásban egyetlen századdal maradt le az aranyéremről; győzött a svéd Thomas Wassberg. A nagy sztár a szovjet Nyikolaj Szimjatov lett, aki 30 és 50 km-es győzelme után a dobogó tetejére vezette hazája váltóját is.

Alpesi síben a svéd legenda, Ingemar Stenmark nyert két aranyat, de egy kis nemzet, Liechtenstein képviseletében Hanni Wenzel is duplázott, műlesiklásban és óriásműlesiklásban is aranyérmet szerzett.

Pincési László